дом Култура Със специален концерт Симфониета-Шумен открива 63-ия си творчески сезон

Със специален концерт Симфониета-Шумен открива 63-ия си творчески сезон

0
ДЯЛ

На 12 октомври /четвъртък/ Симфониета – Шумен открива 63-ия си творчески сезон със специален концерт под диригентството на Калина Василева.
Солист на грандиозното събитие ще бъде великолепния пианист Йовчо Крушев, който наскоро отбеляза своя 60-годишен юбилей. В негово изпълнение ще чуем Първия концерт за пиано и оркестър от Бетовен и „Нощи в градините на Испания“ от Мануел де Фая. В програмата включва още увертюрата към единствената опера, написана от Бетовен „Фиделио“ и виртуозното произведение „Чиракът-магьосник“ от Пол Дюка. Концертът ще започне в 19.05 часа в зала „проф. Венета Вичева“.
Проф. Йовчо Крушев е роден на 01.09.1957 г. в град Попово. През 1973 г. печели Специална награда на „Четвъртия общобългарски преглед на училищата по изкуствата”. Като ученик концертира активно. През 1974 г. е приет студент специалност „Пиано” в Националната музикална академия. През 1977 г. започва концертна дейност в структурата на агенция „Музика” /тогава – „Концертна дирекция”/. Тази дейност продължава без прекъсване повече 30 години – над 2000 концерта. През 1978 г. е Лауреат на конкурса „Виоти” във Верчелли – Италия, най-стария конкурс за пианисти в Европа. През 1979 г. Завършва Националната музикална академия – специалност „Пиано”. В 1979 г. е приет в класа по „Композиция” на проф. Александър Райчев. Едновременно се занимава факултативно с Оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. В периода 1979-1981г. посещава майсторски клас по пиано при професорите Джулия и Константин Ганеви. През 1984 г. печели Специална награда на конкурса по композиция „Варало-Валсесия” в Италия за „Сонатина за кларинет и пиано”. Приет е за член на Съюза на Българските композитори. През 1986г. е Лауреат на конкурса „Чайковски” в Москва. Йовчо Крушев е носител на пърни награди от престижни конкурси като: „Кралица Елизабет” – Брюксел, „Лонг-Тибо” – Париж, Конкурсът в Монреал, Конкурсът „Шопен” и др. През 1986 г. поставя начало на активна международна концертна дейност: Европа, Азия, Африка, Майсторски класове у нас и в чужбина и също така поставя начало на активна звукозаписна дейност. Някои от произведенията са изпълнени за първи път, а други са написани специално за Йовчо Крушев. През 1987 г. започва преподавателска дейност в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. През 1999 г. е удостоен с „Кристална лира” за върхови постижения в музикалното изкуство, присъдена от Министерството на културата, Националният център за музика и танц, СМД и Радио „Classic FM”. През 2003 г. е удостоен с наградата „Золотая муза”. Провежда Майсторски класове в България и чужбина. През 2007 година Йовчо Крушев е удостоен със „Златна лира” от Съюза на музикалните дейци за цялостна дейност. През 2008 г. е удостоен с най- високата степен на Орден “Св.Св. Кирил и Методий”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧаст от Нови пазар и Шумен без ток през следващите 72 часа
Следваща статияМеждународен симпозиум „Константин Преславски и неговата епоха” ще се проведе в Шуменския университет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here