дом Култура Създателят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров гостува на шуменци

Създателят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров гостува на шуменци

0
ДЯЛ

На 31 октомври, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще гостува Христо Димитров – хореограф, режисьор, продуцент, създател и ръководител на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, съобщават от библиотеката.
Събитието е по инициатива на СНЦ „Мисия Култура” и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и е поредното в инициативата срещи със значими шуменски творци, които днес са имена в националната и световната култура.
Роден е на 7 октомври 1969 г. във Варна, но живее и завършва средно образование в Шумен. От десетгодишен Христо Димитров танцува народни танци в различни самодейни състави. Впоследствие завършва специалността „Хореографска режисура“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Дипломира се в класа на проф. Петър Луканов. През 2002 г. заедно със сестра си Елена Андерсон създава първия частен професионален фолклорен ансамбъл „Българе“, а сред многобройните успешни спектакли на ансамбъла са „Това е България“, „България през вековете“, „Албена“, „Осмото чудо“ и др. Освен на ансамбъл „Българе“, Христо Димитров е продуцент и на трио „Уникалните гласове“ и на дамското трио „Сопрано“, а през 2011-та създава Национална импресарска мрежа. Освен това е основател на Фондация „Българе“, чиято задача е да подкрепя, съхранява и популяризира българското фолклорно и културно наследство в България и в чужбина. Основател е и на патриотичното Национално движение „Второ Българско Възраждане“, на Фондация „Вяра без граници“ и на клуб „Библията отговаря“. Председател е на Управителния съвет на Сдружение „Пазители на българщината“, което е учредено по негова идея и с активното му участие. Организатор е още на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна, на Международния фестивал на необвързаните във Велинград и на Националния събор „Войводска среща“. Христо Димитров е носител на почетния знак „Златен век“ на Министерството на културата за големия му принос в развитието на българската култура.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОранжев код в Шуменско за бурен вятър в неделя
Следваща статияГорите се „преместиха” пред входове, в тераси, гаражи и мазета…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here