дом Криминале Схемата „помагам на полицията“ лиши 71-годишна жена от 10 096 лева

Схемата „помагам на полицията“ лиши 71-годишна жена от 10 096 лева

0
ДЯЛ

71-годишна жена е станала жертва на телефонна измама. Шуменката била измамена по телефона, че се провежда полицейска акция, и хвърлила през терасата на жилището си 10 096 лева и с идеята, че помага на полицията. Добре познатата в последно време схема била приложена около 18.00 часа вчера. На домашния телефон на жената позвънил непознат. Съобщил, че нейна близка е пострадала в инцидент и са необходими средства за лечение. 71-годишната жена се усъмнила и решила, че става въпрос за измама. Непознатите започнали да я заплашват по телефона, че ако не предаде парите в тях ще отидат хора, които ще нанесат побой на нея и близките й. Малко след това на телефона позвънил мъж, който се представил за полицай. Обяснил на жената, че в града са засечени измамници. По думите на „полицая“ част от групата била задържана, но останал още един на свобода. В групата бил намерен тефтер, в който бил вписан нейният телефонен номер и жената била тяхна потенциална жертва. Обяснил й, че трябва да съдейства на полицията измамникът да бъде заловен. За целта я склонил да се съгласи на това, което искат измамниците. Дал указания да събере в торба всички налични пари, да ги хвърли през терасата, за да успеят полицаите да го задържат на място с парите и да влезе в затвора. Жената повярвала на „полицая“ и с идеята, че помага да бъде заловен измамникът, сложила в торба 10 096 лева. Хвърлила ги през терасата на шестия етаж на апартамента си. След като не й се обадили, че измамникът е задържан, се обадила на свои близки и те подали сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство за измама.

За пореден път от полицията призовават хората да не се доверяват на непознати по телефона. Ако някой ви иска пари по какъвто и да е повод по телефона, бъдете сигурни, че става дума за измама. Молим всички да обяснят на по-възрастните си родители, баби и дядовци, че когато получат подобно обаждане трябва да затворят телефона и да се свържат с близките си. Ако не успеят, нека да звъннат на телефон 112. Да не предоставят информация по телефона за налични пари и ценности и по никакъв повод да не казват къде живеят. Измамниците не разполагат с никаква друга информация, освен с телефонния номер, който набират на случаен принцип. Ако получат заплахи при отказ да предоставят искани парични средства да затворят телефона и да се обадят на телефон 112. Призоваваме хората да запазят спокойствие, ако получат заплаха по телефона- това е част от сценария на измамниците. След заплахата обикновено следва друго обаждане, в което измамниците се представят за полицаи, и искат съдействие от гражданите. Така хората се доверяват на напълно непознати- измамници. Инструкциите, които се дават са парите да бъдат оставени пред входните врати на жилищата, или да бъдат хвърлени през терасите. Това се правело с цел да се запази живота на хората, тъй като можело при задържането да се наложи използване на оръжие. Добре е да се знае, че всъщност това се прави с една единствена цел- да не могат потърпевшите от измамите да видят кой се доближава до дома им да вземе парите, както и да не могат да дадат след това описание на мулетата в полицията.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКъсо съединение подпали лек автомобил
Следваща статияАпаш се „замогна“ с два моторни триона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here