дом Бизнес Сушата и COVID-19 удариха пазара на билки

Сушата и COVID-19 удариха пазара на билки

0
ДЯЛ

Пазарът на билки тази година в страната търпи сериозни загуби поради трайното засушаване и ограниченията с COVID-19. Това коментира за 24shumen.com управителят на една от големите родни фирми за билки, която се намира в Шуменско Ивелина Коцовска.
„Кризата с коронавируса рязко сви износа на български билки. Поради сушата някои от растенията ги няма в природата, а от други събрахме много малки количества, защото изгоряха от жегите. Сред тях са върбинка, очанка, подбел, мащерка, коприва“, обясни Коцовска. Тя уточни още, че ситуацията в бранша се утежнява и поради липсата на работна ръка.
„Потреблението на българския пазар традиционно не е голямо. Браншът разчиташе на износа. Тази година обаче търсенето на български билки от страни в Западна Европа рязко намаля. Традиционните ни пазари като Италия, Германия и Франция в момента търсят конкретни растения, които стимулират имунната система, а не както преди – широк спектър от лечебни растения. Голямо търсене на билки има от Русия, но поради икономическите забрани на Европейския съюз не може да изнасяме на този пазар“, коментира още Коцовска и прогнозира, че кризата в бранша ще продължи, но скок в цените на билките и заготовките не се очаква.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпортен празник за ученици в Каспичан под мотото „Ден без коли“
Следваща статияМикробус и автобус се блъснаха до разклона за Дибич, двама са леко ранени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here