дом Общество Трагедията в Хитрино: Разказ от първо лице на старши комисар Ялчън Расим...

Трагедията в Хитрино: Разказ от първо лице на старши комисар Ялчън Расим (видео)

1
ДЯЛ

Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен Ялчън Расим изнесе публична лекция на тема „Действия на полицейските сили по време на дерайлиралата влакова композиция в гара Хитрино“. Той разказа пред студентите от Шуменския университет „Е.К.Преславски“ какви действия са предприели служителите на МВР от момента на подаване на сигнала.
Ст.комисар Ялчън Расим започна лекцията си, като съобщи едно от първите неща, които трябва да знаем за инцидента в Хитрино. Той беше определен като най-тежката авария в ЕС за 2016 година. Другият акцент е, че в Хитрино бе извършена пълна евакуация на жителите. Никъде в България до този момент не е имало пълна евакуация. През дните, в които селото остана пусто, не е имало посегателство спрямо имуществото на гражданите, стана ясно по време на лекцията.
За жестокия инцидент сигнал е получен в 5.42 на 10 декември миналата година, който съобщава за дерайлиране на влакова композиция на гара „Хитрино“. Влаковата композиция е била съставена от 26 цистерни, 3 от които пълни с пропан бутан, 20 с поли попилен и 3 празни, собственост на фирма „Булмаркет“. В резултат от дерайлирането, една от цистерните се е възпламенила и последвал взрив. Нанесени са щети в големи размери. По първоначална информация са били разрушени 10 жилища, между които е сградата на Община Хитрино и сградата на полицейския участък.
Ст.комисар Расим посочи, че на място още в първите часове са пристигнали представители на всички медии.
„Навсякъде имаше хора, които са ранени, отчаяни, нервни, за жалост, имаше и смъртни случаи“, разказа Расим.
„На фона на всичко това, като включим и студа, от полицията трябваше да намерим някакъв баланс между хората, между медиите и отделните институции. Това беше много трудна задача“, заяви още ст.комисар Расим.
Той продължи разказа си, като посочи, че в такива извънредни ситуации е много важно човек да знае как да покаже нещата навън. „Трябваше да излезем с такава позиция, че да покажем кое как е, за да не се създава излишно напрежение в обществото“, посочи началникът на полицията.
След подаването на сигнала, към мястото са насочени два полицейски екипа. В 6.30 часа на място са изпратени още 6-ма служители на полицията в Хитрино. В 7.00 часа са пристигнали още 5-ма полицаи от Шумен. В 7.20 пристигат още 2 полицейски екипа от Шумен. Същевременно, след подаването на сигнала в пожарната, към Хитрино са насочени два екипа. По-късно на място са пристигнали и екипи от Велики Преслав, Нови пазар, Каолиново. Около 220 служители на МВР, от които 140 полицаи и 80 пожарникари са се отзовали на мястото на инцидента.
„Аз пристигнах след първите огнеборци, беше нещо страшно. Човек, който не е бил на място, който не се е сблъсквал със смъртта очи в очи няма, как да го разбере“, спомня си ст.комисар Расим.
При неговото пристигане, той заварил как горят къщи, как се рушат, една огромна суматоха, викове и бягащи хора. Някои от пожарникарите правили опити да загасят пожарите в къщите, другите обливали цистерните.
„Имаше 3 цистерни, които изпускаха газ, те горяха и беше страшно. Ако огънят беше влязъл вътре, можеше да стане още по-голям взрив. От полицията първоначално издирвахме хора, местните жители, които бяха добре ни помагаха, насочваха ни къде да търсим“, продължи да разказва директорът на полицията.
Първоначално бива заграден периметърът около гарата. Веднага са били уведомени главният секретар на МВР и министърът на вътрешните работи.
В обедните часове на 10 декември на място пристига министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министър председателят Бойко Борисов, гл.секретар на МВР Георги Костов и гл.комисар Николай Николов – директор на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Веднага се сформира кризисен щаб.
След пълната евакуация на селото се взима решение да се направи „прозорец“, за да може с полицейска кола да се вкарват жителите един по един до техните домове, за да хранят животните си.
На по-голямата час от населението е указано съдействие за транспортиране. Някои от жителите нощуват в кризисният център в Шумен. Всички входове и пътни артерии към селото остават затворени.
Всеки ден след инциента на място са около 140 служители, които се грижат за безопасността на имуществото на хората. Селото остава без ток и без вода, за да се избегне втори взрив.
За овладяване на медийния натиск, на 12 декември сутринта е решено да се позволи навлизането на медиите, след като подпишат декларация за доброволно влизане в селото.
„Качвахме ги в автомобили с човек, който е запознат със случая, той им разказва, а те снимат“, допълни директорът. Според него това е бил начинът за „задоволяване на апетита на медиите“.
Пред медиите са изкарвани лица, които са били първи на мястото на инцидента, за да разказват какво се е случило, за да се подава правилна информация на хората. За всичко това се е погрижила полицията.
На 14 декември започнали да пристигат и фургоните за хората, които са останали без покрив над главите си. Разтоварването е било обявено предварително, за да могат да дойдат отново представители на медиите. Влизането им в селото отново ставало след полагане на подпис от тяхна страна.
В заключение ст.комисар Ялчън Расим заяви: „Положението беше много тежко, получихме всякакви награди, но най-голямата награда за мен беше, когато хората влизаха в къщите си и виждаха, че няма нищо изчезнало. Ние не допуснахме нито едно посегателство и това наистина е голям успех за всички нас“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови пазар празнува! Започват „Дни на моя град”
Следваща статияJust how to Create an Article Regarding The Environment

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here