дом Общество Средната продължителност на живота в Шуменско е по-ниска от тази в страната

Средната продължителност на живота в Шуменско е по-ниска от тази в страната

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Жените в област Шумен живеят повече с близо 7 години повече от мъжете

Средната продължителност на живота в областта е с 0.8 години по-ниска от средната за страната – 74.7 години, сочат данните на отдел „Статистически изследвания – Шумен“.
Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на област Шумен, изчислена за периода 2014 – 2016 г. е 73.9 години, като спрямо предходния период (2013 – 2015 г.) тя се увеличава с 0.3 години.
Различната смъртност при мъжете и жените определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население.
Средната продължителност на живота при мъжете в област Шумен е 70.8 години, докато при жените е по-висока – 77.1 години. Както при мъжете, така и при жените, равнището на показателя за област Шумен е по-ниско от регистрираното средно за страната, съответно с 0.4 и 1.1 години.
В периода между 2008 и 2016 г. очакваната средна продължителност на предстоящия живот в област Шумен е нараснала с 1.3 години. При жените тя се е увеличила с 1.1 години, а при мъжете – с 1.6 години.
Най-голяма е била разликата в очакваната средна продължителност на предстоящия живот по пол в периода 2010 – 2012 г. – 7.1 години, а най-малка в периода 2014 – 2016 г. – 6.3 години в полза на жените.
За периода 2014 – 2016 г. с по-висока от средната за страната продължителност на предстоящия живот са осем области: Кърджали, София (столица), Смолян, Благоевград, Варна, Габрово, Пловдив и Бургас.
Средната продължителност на живота в регионален аспект варира между 76.4 години за област Кърджали и 72.6 години – за областите Видин и Монтана. При мъжете стойността на показателя по области се движи между 73.3 години (Кърджали) и 69.0 години за област Монтана. При жените, които във всички области на страната живеят по-дълго от мъжете, средната продължителност варира в малко по-тесни граници – между 76.2 години за област Видин и 79.7 години – за Кърджали.
За периода 2014 – 2016 г. разликата в продължителността на живота между двата пола е най-голяма в област Монтана (7.9 години), а най-малка в областите Шумен и София (столица) – 6.2 години.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици завзеха властта в общината: Георги Велков седна на кметския стол (снимки)
Следваща статияОт шуменското заведение се извиняват на обидените дами, канят ги на среща – обяд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here