дом Общество Скандал! Поставиха болничния параклис без да уведомят владиката

Скандал! Поставиха болничния параклис без да уведомят владиката

0
ДЯЛ

Без знанието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан вчера край МБАЛ – Шумен е бил поставен сглобяем православен параклис, гръцки тип.
„Никой не ме е уведомявал за монтирането на параклиса. Знаете, че съм готов да помогна, както и митрополията като институция“, заяви изненадан от операцията владиката за 24shumen.com. Той каза, че е готов да се срещне с хората, които са инициирали подписката за монтирането на мини църквата и да се разберат кога да дойде в Шумен, за да освети параклиса по църковния канон.
Дядо Йоан припомни, че преди да се осъществи идеята да има болничен параклис е имало „упреци към някои хора“, но не уточни дали това са светски или духовни лица. Митрополитът смята, че трябва да бъде назначен православен свещеник, който да отговаря за параклиса.
„Много държах и слава Богу, се случи край болницата да бъде издигнат параклис“, сподели още той.
Според архиерейския наместник отец Димитър Николов относно мини храма, Църквата „ще си поеме ролята, когато му дойде времето“. По думите на свещеника работите още не били подредени. И тепърва ще се установи дали имало духовна потребност от молитвен дом в този район. Иначе инициативата била добра и полезна. Архиерейският наместник е овластен от владиката да стопанисва мини църквата. И той ще прецени дали да назначава хора, които да продават свещи. Миряни обаче разбрали, че „клисари от другите две църкви в Шумен“, щели да отварят параклиса за по няколко часа. Това не е редно, ще помолим владиката да е постоянно отворен, за да могат хората да се молят и палят свещички, заявиха инициаторите на подписката.
Те благодарят сърдечно на митрополита за това, че е отговорил на желанието им, за разлика от местните свещеници, които в началото били резервирани дали да има параклис.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо-малко семейства с еднократна помощ за първолак
Следваща статияНови пазар празнува! Започват „Дни на моя град”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here