дом Култура Симфониета-Шумен с тематичен концерт за Еньовден

Симфониета-Шумен с тематичен концерт за Еньовден

0
ДЯЛ
Снимка: Симфониета-Шумен

Симфониета Шумен ще поднесе на своите почитатели специално подбрана програма, посветена на тайнството и магията Еньовден и настъпващото лято. Диригент е маестра Калина Василева. Солист Нона Кръстникова (сопрано). Двете дами заедно с оркестъра ще ни поведат през тихите летни вечери, пълни с любов, много романтика и музика на Ф. Менделсон и Х. Берлиоз. Това съобщиха от културния институт.
Проявата ще бъде на 24 юни от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.
Нона Кръстникова завършва оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова в НМА „Панчо Владигеров“ и до момента работи с нея като вокален педагог. Специализирала е като стипендиант в Модена, Италия, при Райна Кабаиванска и в оперното студио в Грац, Австрия. Участвала е в майсторски класове на Ана Томова Синтова (2011, 2014, 2015), Кири те Канава и Федерика фон Щаде (2008), за немска песен при проф. Хартмут Нол и др. Печели трета награда на Международния конкурса “Mirabent I Magrans” (2014, Sitges, Barcelona); на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ същата година, Гранд при на „Короната на Търново“ и трета награда на Международния конкурс за песенни дуа „Алза Респиги“ Верона, Италия.
Нона Кръстникова е щатен солист на Опера Бургас, където има над десет главни роли като Мими от операта “Бохеми“, Тоска и Мадам Бътерфлай от едноименните опери на Джакомо Пучини, Амелия от „Бал с маски“ на Джузепе Верди, Графинята в „Сватбата на Фигаро, дона Елвира в „Дон Жуан“ и Фьордилиджи в „Така правят всички“ на В. А. Моцарт, Микаела в „Кармен“ на Жорж Бизе и др.
Летни нощи е цикъл от 6 песни от Берлиоз по Théophile Gautier написан 1841, първо за пиано и глас и в последствие оркестриран от композитора през 1856. Цикълът става популярен през 20 век. Темата е развитието на любовта от младежка невинност, през загуба и възраждане.
Берлиоз и Теофил Готие били съседи и приятели. Готие е написал: “Берлиоз представя романтичната музикална идея…неочаквани ефекти като звук, Шекспирова дълбочина на страстта.“ Най –вероятно Берлиоз е прочел „Комедия на смъртта“ на Готие преди печата и 1838. Заглавието Летни нощи е измислено от Берлиоз и не е ясно защо избира първия стих, който се развива пролетно време. Всяка една песен е посветена на певици.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзобновиха издирването на „черната кутия“ на падналия МиГ-29
Следваща статияМалчуганите от детска градина „Пролетна дъга“ посрещнаха Еньовден

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here