дом Култура Симфониета Шумен представя: Италианка и българка на една сцена

Симфониета Шумен представя: Италианка и българка на една сцена

0
ДЯЛ

Италианската пианистка Фиамета Тарли и цигуларката Зорница Иларионова ще гостуват на шумеската симфонието този четвъртък, 7-ми юни, от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. Под диригентската палка на маестро Станислав Ушев двете талантливи дами ще представят виртуозни шедьоври в жанра на инструменталния концерт.
За любителите на инструменталната музика очарователната Фиамета Тарли ще изпълни последния Концерт за пиано и оркестър № 27 от Моцарт, който той написва в годината на смъртта си. Зорница Иларионова ще започне изпълнението си с цигулковия концерт на финландския композитор Ян Сибелиус. В програмата са включени още „Румънски танци“ от Бела Барток и „Адажио“ от балета „Кармен-сюита“, който Родион Шчедрин създава за съпругата си – ненадминатата балерина Мая Плисецкая.

Фиамета Тарли често се изявява в Европа, като солист и в различни камерни формации, които включват Офер Фалк (бивш първи цигулар в квартета „Allegri“), Роан де Сарам (бивш челист в квартета „Ардити“), Дейвид Коен, Роджър Чейс, както и съпруга и Иво Върбанов (на две пиана и на четири ръце).
Сред най-значимите ѝ настоящи творчески ангажименти са изяви в „Кадоган хол“ и площад Сейнт Джон Смит в Лондон, в „Уест роуд концерт хол“ в Кембридж, Роял концерт хол, „Ню Аудиториум“ в Гласгоу, „Хъниуел мюзик рум“ в Оксфорд, Сейнт Джордж в Бристол, както и на фестивалите „Brahms Unwrapped“ в Кингс плейс в Лондон, Wye Valley Music Festival, „Conciertos Temáticos“ в Сантардер (Испания), Софийски музикални седмици, Международен фестивал за камерна музика „Konvergencie“ в Братислава, „Пиано Екстраваганца“ в София, Les concerts du foyer Européen в Люксембург и други. Нейни концерти са излъчвани по италианските RAI и Rete Toscana Classica, по словашкото, българското и испанското национални радиостанции.

Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ – София през 2011 г. като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания в класа на световноизвестният педагог проф. Захар Брон и Нов български университет в София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен.
През 2014г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“.
Зорница Иларионова е концертирала с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтартира акция за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми
Следваща статияЧуждестранни студенти на разкопки във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here