дом Общество СИДП: 3 028 проверки за месец, конфискувани 13 каруци, 3 коня и...

СИДП: 3 028 проверки за месец, конфискувани 13 каруци, 3 коня и 3 МПС-та

0
ДЯЛ

Общо 3 028 проверки са извършили през изминалия месец горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 689 от проверките през октомври са на обекти за добив на дървесина, 831 – на превозни средства, 1210 – на ловци, а 298 – на любители на риболова и други физически лица.
В рамките на месеца са съставени 16 констативни протокола и 39 акта, от които 37 са по Закона за горите, а два – по Закона за лова и опазване на дивеча.
Служителите на 13-те горски и 5 ловни стопанства в обхвата на СИДП са установили незаконната сеч на общо 40,56 куб. м дървесина. От нарушителите, хванати да извършват нерегламентиран добив на дърва за огрев, са конфискувани 13 каруци, 3 коня и 3 моторни превозни средства. Сред задържаните през октомври вещи има и моторен трион и други инструменти за дърводобив.
Системните проверки на горските стражари продължават. Мобилните екипи извършват обход на територията, като остава засилен контролът на местата с висока концентрация на нарушения.
При съмнения за незаконен добив на дървесина гражданите да подават сигнали на телефон 112, апелират от СИДП. Извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лв. Ако противоправните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева, напомнят от СИДП.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОперация „Плюшено мече” и в Шумен: Включи се, зарадвай дете
Следваща статияШуменската гордост Иван Иванов на Световното в Унгария

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here