дом Общество СИДП: Над 1 000 хектара гори съхнат заради различни вредители и болести

СИДП: Над 1 000 хектара гори съхнат заради различни вредители и болести

0
ДЯЛ

Над 1 000 хектара от горите на територията на Североизточното държавно предприятие съхнат заради различни вредители и болести. Най-много поразени площи има на територията на ДГС-Омуртаг – 526,6 хектара и при иглолистните гори в ДГС-Смядово – 220,3 хектара. От корояди са нападнати иглолистни масиви и в ДГС-Върбица и ДГС-Омуртаг, съобщават от СИДП.
Върховият корояд е малък бръмбар, основен вредител и причинител на изсъхването на големи площи от бор. Вдълбава се в кората и разкъсва проводящата тъкан на дървостоите. Оттам се нарушава хранителният и водният баланс на дърветата. Това довежда до изсъхването на културите. Насекомото се настанява предимно в гори, в които има наличието на паднала дървесна маса. Бpъмбаpчeтo пpaви мaлки дyпчици в кopaтa и cнacя яйцa, кaтo ce пpeкъcвaт вpъзкитe, чpeз кoитo дъpвoтo ce хpaни. Teзи дyпчици ce зaпълвaт oт cмoлa, кoгaтo pacтeниeтo e здpaвo и cилнo, и яйцaтa yмиpaт. Нo aкo дъpвoтo e бoлнo, тo нe мoжe дa ce зaщити и кopoядът ce paзмнoжaвa oщe пo-мacoвo, кaтo ce пpeхвъpля нa cъceдни плoщи. Дъpвeтaтa изcъхвaт и умират мнoгo бъpзo.
Горски специалисти заявиха, че нападнатите дървета се разпознават по наличието на входни отвори, дървесни стърготини по кората или в основата на стъблата, промяна в оцветяването на короната, промяна в цвета на иглолистата и масовото им опадане на по-късен етап.
Шестзъбият корояд може да развие две-три поколения годишно – пролетта, лятото и при топли есени.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрайният срок за плащане на местни данъци изтича, от утре текат лихви
Следваща статияВъв Велики Преслав отбелязват празника на духовното просвещение – 1 ноември

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here