дом Култура Романи за насилието в Белене и рокаджийски патила бяха представени в Шумен

Романи за насилието в Белене и рокаджийски патила бяха представени в Шумен

0
ДЯЛ

Два дебютни романа, наградени в 10-тото юбилейно издание на литературния конкурс „Развитие“ бяха представени в Регионалната библиотека в Шумен днес.
„Глиненият цар“ на Добромир Байчев бе отличен с Голямата награда в конкурса, а „Екстрийм“ на Иван Стоилов получи Специалната награда на журито в престижния конкурс за белетристика.
Шаблонът всеки автор да представи сам творбата си бе разчупен. Байчев представи романа на колегата си по перо и обратно. Общото между двамата, е че разглеждат темата за свободата в различно време. Другото общо – думата „водка“ се споменава много често в двете произведения. Независимо от това журито на конкурса включва романите им в графата „исторически романи“.

Романът „Глиненият цар“ разказва за едно срамно време в българската история, свързана с концлагерите в Белене, от края на 50-те години на миналия век.
Главният герой е лекар-хирург, който е решил да стане член на БСП, но от една от фракциите, която изпада в немилост. Наказанието за последователите е, че попадат в концлагерите на остров „Персин“.
„Романът на Добромир не претендира за някаква мащабност и изчерпателност. Авторът се е концентрирал върху една човешка драма на литературния герой, който преминава през много нечовешки перипетии. В това число и срещата му с втория герой на романа – съветски офицер, фанатизиран сталинист, който е избивал затворниците, ако не знаят песни, посветени на Сталин“, сподели Иван Стоилов.
Палач и жертва обаче се срещат пред шахматна дъска с глинени фигури. Заражда се близост между двамата. Нещо ги свързва по-късно и се оказва, че това е човещината, която проблясва във всеки.
Авторът на романа Добромир Байчев е завършил кинорежисура в НБУ. Сценарист е на редица телевизионни предавания и сериали. Режисирал е игралния филм „Киприянови молитви“.
„Замислил съм историята в романа и като сценарий за игрален филм по темата за лагерите и насилието. Въпрос на финансиране“, заяви за 24shumen.com Добромир Байчев.

Авторът на втория роман“Екстрийм“ Иван Стоилов е юрист по образование. Работил е като журналист и следовател. Сега е съдия в Софийски районен съд.
А творбата му проследява патилата на запалени рокаджии, сред които е бил и той, решили да посетят концерт на рокгрупите „Екстрийм“ и „Аеросмит“ в Будапеща през 1994 година. Накратко, разказва една „рокаджийска история с раздрънкан автобус Чавдар“. Всичко е преживяно и описано професионално от автора с чувство за хумор. Акцентира се на комични ситуации с митничари. Някои от героите не са отишли заради концерта на рок легендите, а по-скоро да си купят сувенири и да въртят бизнес с тях в България.
„Драмата на такива млади хора е, че през 90-те години политиците ги експлоатираха в името на демокрацията по площадите“, заяви Добромир Байчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИПИ: Средната брутна заплата, обявена в бюрата по труда в Шумен е била 673 лева
Следваща статияДъждът спира, температурите остават високи за сезона

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here