дом Общество Родителите ще плащат такса за храната на децата в градините

Родителите ще плащат такса за храната на децата в градините

0
ДЯЛ

По 25 лв. такса на месец за храна да плащат родителите на 5- и 6-годишните деца, които посещават градина в община Шумен. Това предложение на местната администрация прие с 4 гласа „За” и по един „Против” и „Въздържал се” Постоянната комисия по „Просвета, образование и наука” при Общински съвет-Шумен.
Според вносителя на докладната записка, с въвеждане на такси за децата от подготвителните групи на градините ще се повишат приходите в Община Шумен с около 192 000 лв. годишно, ще се даде възможност за по-висока издръжка „Местна дейност” в бюджетите на детските градини при преминаването им към делегирани бюджети, ще се осъществи и възможността за споделена отговорност от страна на родителите, по отношение на посещението на децата им. По време на дебатите, продължили повече от час, общественият посредник Иван Капралов отбеляза, че след като държавата е въвела задължителното обучение за 5- и 6-годишните деца, тя трябва да поеме и пълното му финансиране, включително и на храненето. Той припомни, че преди години община Шумен е била една от първите в страната, осъдена от Административния съд за това, че събира пари за задължителното предучилищно образование. Иван Капралов допълни, че законовата разпоредба, даваща право на общините да събират пари за храна, е атакувана в Конституционния съд, а неправителствени организации са получили уверение от министъра на образованието, че през 2019 г. този проблем ще бъде решен. Омбудсманът обърна внимание и на това, че предложението на администрацията не е законосъобразно, защото таксата трябва да е разходооправдана.
Според Живка Тонева (БСП), въвеждането на тази такса в този момент ще доведе до отлив на деца от градините точно във възрастта, в която се формират навици за учене, ще пострада и обучението по български език. Тя припомни, че в качеството си на ресорен зам.-кмет преди години е поддържала събирането на такава такса, но след като тя е била отменена от съда са били сформирани две нови групи – в кв. „Боян Българанов” и в село Ивански.
Съветниците от Просветната комисия оставиха на колегите си от Правната комисия да напишат законосъобразно формулировката за събиране на такса от родителите на 5- и 6-годишните деца, посещаващи градина.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони без ток днес в Шумен и Нови Пазар
Следваща статияЗаловиха мъж с фалшива книжка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here