дом Здраве РЗИ – Шумен призовава всеки пушач да положи началото на отказ от...

РЗИ – Шумен призовава всеки пушач да положи началото на отказ от цигарите

0
ДЯЛ

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година той се пада на 16 ноември.
На този ден Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач, да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи, съобщават от Регионалната здравна инспекция в областния град.
За първи път през 1971 година в град Рандолф, американецът Артър Р. Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на А.Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света.
Тютюнопушенето е вредно както при активни, така и при пасивни пушачи. По данни от “Национално проучване на факторите на риска за здравето“ на Националния център по обществено здраве и анализи, в България 37,4 % от населението на възраст над 20 години са активни пушачи. Употребата на тютюневи изделия води до сърдечно – съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.
С оглед на това Министерство на здравеопазването определя за 16 ноември 2017 г. мото на кампанията на бъде: „Пушенето и ти“, като също така се обхваща и темата за продуктите за наргиле, несъдържащи тютюн.
По повод 16 ноември – Международен ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Шумен организира редица превантивни дейности, като популяризиране на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” иницииран от Министерство на здравеопазването чрез публикуване на целта и регламента на сайта на РЗИ – Шумен.
Ще бъде проведена викторина на тема: „Модерно ли е тютюнопушенето?“ с ученици от VIIIклас в СУ „Панайот Волов“ и Професионална гимназия по икономика в Шумен, съвместно с Общинския здравен център (ОЗЦ).
Скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „Smoker Lyzer”в ШУ „Епископ Константин Преславски“ и Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи (ЦНСТДМ) №3 гр. Шумен.
Ще бъдат проведени беседи и презентации на тема: „Пушенето на наргиле-факти и рискове за здравето“ в СУ „Васил Левски“ и СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, VI ОУ „Еньо Марковски“, ОУ „Христо Ботев“ в село Църквица, НУ „Борис Първи“ село Крива река, ОУ „Христо Ботев“ село Вълнари,ОУ „Св.Климент Охридски“ село Пет могили.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРодителите на загиналия кмет на Кочово завеждат дело за смъртта му при катастрофа
Следваща статияКНСБ: 575 лева са необходими за месечна издръжка на един човек

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here