дом Общество Решение: Оптимизират системата за сметосъбиране и сметоизвозване в селата

Решение: Оптимизират системата за сметосъбиране и сметоизвозване в селата

0
ДЯЛ

Комисията не подкрепи докладната на съветника Добромир Драев за закупуване на нивомер

До 1 октомври да се оптимизира системата за сметосъбиране и сметоизвозване в населените места на община Шумен. Под ръководството на зам.-кмета по екология Боян Тодоров общинската фирма за чистота да разработи проект за тези две дейности и заедно с кметовете и кметските наместници на населените места да се работи за въвеждане на новата система. Тези решения гласува на извънредно заседание постоянната комисия по екология и селско стопанство.
Да бъде монтирано видеонаблюдение, което да засича гражданите, които изхвърлят зелени отпадъци, предложи бившият кмет Красимир Костов, сега общински съветник. Според него заснемането на нарушителите е много добър вариант.
„Готов съм да представя справка за събраните до момента данъци във всяко населено място за първото тримесечие. Събрани са едва 20% от дължимото“, заяви кметът на Шумен Любомир Христов. Той предложи изготвянето на системата за сметосъбиране и графика за сметоизвозване, който предлагат съветниците, да бъдат именно на базата на такса смет.
Комисията не подкрепи докладната на съветника Добромир Драев за закупуване на нивомер. Аргументът му – през последните две години поради намаляване притоците на водни маси в язовир „Тича“ нивото му драстично започва да намалява. Тъй като обемът му към настоящия момент не е актуализиран и не са извършвани хидрогеоложки проучвания, не е ясно какво е реалното сегашно ниво. Нито на мъртвия обем, нито на санитарния минимум. Затова Драев предлага Общинският съвет да разреши закупуването на нивомер. Уредът ще извършва измервания веднъж на 24 часа и ще подава информацията към сървър. Данните за показанията на нивомера да бъдат общодостъпни на сайта на Община Шумен, както и да се предоставят всекидневно на членовете на комисията по екология и селско стопанство.
„Изпратихме писмо до „Напоителни системи“ с искане за предоставяне на данни за нивото на язовира. Идеята ни е да получаваме информацията, която изпращат в Министерството на околната среда и водите да го публикуваме на сайта на Общината ежедневно, вместо да купуваме нивомер“, заяви кметът Христов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПадна забраната за посещение на заслони на „Шуменското плато“
Следваща статияКметът на Велики Преслав забрани брането на липов цвят в общината

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here