дом Общество Разчистват от паднали дървета основни маршрути на Шуменското плато

Разчистват от паднали дървета основни маршрути на Шуменското плато

0
ДЯЛ

Основни маршрути на Шуменското плато ще бъдат разчистени от паднали дървета. Дейностите ще започнат при подходящи условия, информират от ръководството на природния парк.

От паднали букови дървета няколко пъти е разчистван участъка между комплекс „Орбита“ и заслон „Бигора“, големи стволове и клони са отстранени по пътеката към пещера „Бисерна“.

Проверките показват препречвания и по основни маршрути като например този към Скалния манастир над село Хан Крум.
Над 100-годишни са буковите гори в ПП „Шуменско плато“. Това е една от причините при силен вятър да падат дървета и клони в районите, където се среща мизийския бук. „Това са нормални процеси за вида, достигнал такава възраст“, коментира инж. Васил Василев, директор на Дирекцията на ПП „Шуменско плато“. Той уточни, че при бука признаците на загниване не са ясно изразени, а влияние върху скъсяването на живота на дърветата оказват малката почвена покривка и замърсяването на въздуха през последните години.
Мизийският бук е един от най-разпространените дървесни видове в Парка заедно с келявия габър и обикновения габър. Значителна част от горите са изкуствено създадени благодарение на упоритата работа на лесовъди и общественост. На територията се намира и резерват „Букака“, който заема 64 хектара и е обявен за опазване на съществуващата над стогодишна букова гора.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочва обработката на зелените площи срещу кърлежи
Следваща статияНад 61 000 са регистрираните безработните от началото на кризата до момента

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here