дом Бизнес Работодателите с възможност за финансова подкрепа при наемане на безработни

Работодателите с възможност за финансова подкрепа при наемане на безработни

0
ДЯЛ

Процедура за прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни лица ще стартира от 25 март, съобщават от Дирекция „Регионална служба по заетосттa”-Варна.
В периода от 25 март 2 април включително, работодателите ще могат да подават документи в бюрата по труда за ползване на преференции по насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица, регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта.
Предвижда се предоставяне на средства за трудово възнаграждение и дължими осигурителни вноски за наети безработни лица на пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране варира от 3 до 12 месеца.
Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще оценят до 7 април подадените заявки по утвърдени критерии и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в рамките на наличния финансов ресурс.
Извън горепосочения срок работодателите могат да кандидатстват и за други преференции. Чрез тях може да се финансира с държавни средства както заетост на определени групи безработни лица, така и професионално обучение на безработни лица и обучение по ключови компетентности на заети лица в микро-, малки и средни предприятия.
Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с които да стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Безработните могат да получат финансова подкрепа за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км. от местоживеенето им. Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато след одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума за стартиране на бизнес като микропредприятие.
Всяко бюро по труда разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях до изчерпване на планирания финансов ресурс се обявяват в сайта на Агенцията по заетостта, рубрика „Обяви за финансиране по региони”, подрубрики „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”.
Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия27 600 души в Шуменско са били икономически неактивни през 2020 година
Следваща статияНови 4 375 случая на COVID-19 у нас, в Шуменско са 97

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

55 + = 62