дом Общество Производители: Заради намалено водоподаване от яз. „Тича” е застрашен сектор...

Производители: Заради намалено водоподаване от яз. „Тича” е застрашен сектор „Земеделие” в района на Велики Преслав

0
ДЯЛ

Според депутата Иван Иванов да се прави избор: или вода за напояване или за питейни нужди

Спешна среща с областния управител на Шумен и експерти от „Напоителни системи” искат земеделски производители заради намалено водоподаване от язовир „Тича”.
„Пуснаха водата едва след наше настояване и то в условия на режим. При малък дебит срещаме затруднения при напояването. Така растенията не могат да бъдат подхранени. А при нередовното подаване на вода е застрашен самият сектор в икономиката „Земеделие” в района на Велики Преслав”, алармираха производители пред 24shumen.com. Някои от тях са се отчаяли от очертаващите се загуби в отрасъла.
При ограниченото подаване на вода доста от стопаните били принудени да засеят много по-малко разсад в сравнение с предишни години, а от това се изхранвали цели фамилии. Други, обаче рискували, закупили разсад от чужбина, засели доста и сега при мизерното напояване превозвали бидони с вода, с автомобилите. Целта, само и само бизнесът им да оцелее.
„Картинка от преди сто години, когато дядо ми превозваше водата с магарета , и то в 21 век” е тъжна, спомня си стопанин, който отглежда зеленчуци.
В района са засети 300 декара малини и ягоди и 300 дка зеленчуци. Капацитетът на язовира е да напоява над 300 хиляди декара насаждения, според експерти. Но тази година положението е критично, тъй като не могат да бъдат напоявани даже 1000 декара. Бегла справка показвала, че в минали и то сушави години са напоявани земи освен в Преславско, в Шуменско, Новопазарско и част от Варненско.
Производителите обаче имат свое обяснение за недостатъчното снабдяване с водни количества, което обрича труда и положените усилия буквално на фиаско. Те се позовават на „достоверна информация”, предоставена от специалисти от района неотдавна. Касаело се за яко източване на яз. „Тича”, когато в секунда по 5 кубика вода изтичали в р. „Камчия”. И то в сушава година, като тази. Това довело до критичния спад на нивото на язовира, почти наполовина от цялостния обем 312 милиона куб. м. За предстоящи сериозни проблеми в състоянието на водоема алармира в телевизионно интервю и министърът на екологията Емил Димитров.
Земеделските производители настояват за среща с областния управител, при която самите специалисти да подскажат при ограничено водоподаване по какъв начин ще бъдат задоволени потребностите им. Какви съоръжения трябва да се изградят, за да се коригира системата и да се осигури необходимото количество вода, без да бъде въвеждан режим.
Тази година рутинна среща с губернатора не била проведена поради пандемията от коронавирус.
От публикувана информация в сайта на МОСВ става ясно, че действително е променен графикът за ползване на води от язовир „Тича” заради искания на земеделски производители. Отпускат се по 0.700 милиона куб.метра вода за напояване в рамките на общо разрешените за използване 3 млн.820 хиляди куб.м. поради ниския обем на язовира. Това е причината Дружество „Напоителни системи” вече да подава вода по изготвения график. На по късен етап се предвижда и включването на алтернативни източници.
Междувременно депутатът от БСП Иван Иванов сезира със сигнал главния прокурор за критичното състояние на язовира и за очертаващата се опасност от воден режим в Шумен, Търговище и Велики Преслав.
Народният представител се позовава на противоречащите се изявления на двама министри – на земеделието Десислава Танева и на екологията Емил Димитров. Иванов иска главният прокурор да разпореди проверка, която да установи реалното състояние на язовира, опасността от воден режим и виновните длъжностни лица.
Докато земеделският министър е категоричен, че водата в язовира е достатъчна за питейни нужди и за напояване, според министъра на екологията се очертават сериозни проблеми с водните количества. И затова има виновни чиновници, без да бъдат посочени имена. Самият депутат твърди в сигнала, че от началото на тази година получавал информация за тревожно ниското ниво на язовира и опасения за водна криза от мащабите на тази в Перник.
От МОСВ е изпратено писмо до кметовете и председателите на общински съвети на Търговище и Велики Преслав, в които директно е поставен въпросът – подаване на вода за напояване от язовира или нарушено водоподаване за питейни нужди за Шумен, Велики Преслав и Търговище и селата около тях. На тази позиция е и народният представител Иван Иванов.
Снимка: Архивна
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТестват за коронавирус работещите на първа линия в Шумен
Следваща статияМБАЛ: Няма нови случаи на коронавирус в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here