дом Култура Преподавател в Шуменския университет подготвя монография в Секретния архив на Ватикана

Преподавател в Шуменския университет подготвя монография в Секретния архив на Ватикана

0
ДЯЛ

Преподавателят в Шуменския университет проф.Румен Ваташки е в преговори с висши духовници от Католическата църква за написване на Монография.
Научният труд ще бъде изцяло въз основа на документи от Секретния архив на Ватикана. А конкретната тема на изследването ще стане ясна по-късно, научи 24shumen.com.
Проф.Ваташки е специализирал в Източния папски институт в Рим. И контактите му ще бъдат от значение за подготовката и работата върху Монографията. В ШУ професорът преподава „История на БПЦ“ и „Библейска археология“. Работи активно в областта на Българската църковна история, Западните католически мисии и реакцията на БПЦ срещу католическата пропаганда.
Поредният научен труд на проф. Ваташки е „Родоските съвещания 1962,1963-64 г. и диалогът за всеправославно единство“. Книгата вече е представена в няколко града при изключителен интерес сред богослови и историци.
„Посветих изследването на 25-годишния юбилей на разтурената с груби административни похвати Катедра по теология в Шуменския университет. То е продължение на друг мой труд за БПЦ и Вторият Ватикански събор“, заяви неотдавна ученият. Според негови колеги теолози, на достъпен език са популяризирани теми, непредставени досега в академичните богословски среди, заради тоталитарния контрол над Църквата. Проф. Ваташки за първи път разглежда проведените Родоски съвещания на местните православни църкви на остров Родос. По думите на автора тези съвещания се явяват предтеча на Великия и свят събор на Православната църква на о-в Крит през юни м.г.
Снимка: БПЦ
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВестник „Шуменска заря” отбеляза своята 85-годишнина с пищен купон
Следваща статияПанаир под наслов „Ние сме Шумен“ събра младежи от най-различни клубове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here