дом Политика Премиерът в оставка Бойко Борисов с извънреден брифинг

Премиерът в оставка Бойко Борисов с извънреден брифинг

0
ДЯЛ

Вече имаме ново управляващо мнозинство. Приятелски си приказват, виждам ги. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който даде извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ. 
„Росенец“ повече няма да бъде закачан, повече няма да ходят там, бъдете сигурни. Мажоритарни избори също няма да има, оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламентът. Ама кога е това спокойно? Имате пълно мнозинство!“, каза Борисов.
Той коментира остро атаките срещу ГЕРБ относно Плана за възстановяване и устойчивост. Новият парламент настоя лично премиерът в оставка да го разясни в пленарната зала. Борисов обаче изпрати вицепремиера си Томислав Дончев, когото депутатите не пожелаха да изслушат. 
„Планът за възстановяване е готов, ние сме го работили в 30 работни сесии. Всичко има в него, няма само за асфалт. Ние сме го работили така, че ние ще го изпълняваме. Готови сме във всеки един момент да го представим, но той трябва да бъде четен от хора, които разбират, които са експерти, а не от хора като в сегашната правна комисия“, заяви Борисов. 
Той коментира и скандалите в 45-ия парламент относно оставката на кабинета му. В петък бе гласувана оставката на правителството, въпреки че от ГЕРБ-СДС се възпротивиха, че това не е редно. Борисов вече беше входирал оставката си в деловодството на парламента. 
„Чак когато има ново правителство се приема оставката на старото. Министрите, които са уволнени с акт на парламента, в сряда трябва да се заклеят като депутати. Те толкова искаха оставката, за да ни унижат. Нали в парламента бяха новите най-велики юристи?! Мисля, че вече стана ясно, че ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо и няма да имат. Е, виждате ли как гласуват Демократична България и ДПС? Ще питате ли сега за тайно мнозинство?“, коментира още премиерът в оставка. 
Борисов направи отклонение и относно Татяна Дончева, която го е канела на конгреса си. Спомни си, че Дончева е била острието на Станишев срещу лидера на ГЕРБ. 
И още, Борисов отново напомни, че неговата партия в коалиция със СДС е първа политическа сила. 
„Като говорим за чистки, ми, на Драго Стойнев сестра му още работи в „Митниците“. Ами Мая Манолова беше омбудсман! Ние не сме били талибани, не сме били фашисти, много неща направихме“, категоричен беше още той в отговор на атаките, че трябва да се руши моделът ГЕРБ. 
„Няма да си изпусна нервите! Аз работя само с факти. Ще минем 8 млрд. лв. във фискалния резерв, в условия на пандемия! Извинете, ама виждате миграционната криза как се развива в България. Само в България, благодарение на мен, колкото и да е нескромно, не разбрахте какво е мигрантска криза!“, каза още Борисов и коментира и нападките за разформирането на Националния оперативен щаб. Призова новото мнозинство да прецени дали да има щаб или да няма. „Кой четири години ми помагаше на мен? Те да си решават оттук нататък“, заяви премиерът в оставка.
„Ние знаем какво правим и постигаме резултати. Имаме самочувствие да кажем, че се справихме“, заяви проф. Костадин Ангелов по повод нападките на новите формации в парламента за управлението на ковид кризата и за разформироването на Националния оперативен щаб.
„Новата власт не познават законите и са некомпетентни. Да си сложат свой щаб, щом правят коментари, че хирург е начело на сегашния“, коментира здравният министър в оставка. Той не скри, че е останал изненадан и от некомпетентността по темата от депутата от Демократична България д-р Александър Симидчиев.
Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев коментира, че се говори само как правителството е подготвило „корупционен план“, а сега в парламента се настоява този план да бъде представен. „Аз заявих, че нямам морално право да подавам плана, по който работихме 8 месеца. Уважаеми колеги, дайте вашия план, ревизирайте плана. Какво чувам? – Саботаж. Планът може да бъде изпратен в Народното събрание. Можем да договорим – месец – два, да пишете нов план. От ЕК казаха, че ще проявят гъвкавост. А те нито имат капацитет да изработят друг план, нито имат визия. Вие знаете ли какво представлява да напишеш такъв план? Това не е да седнеш да пишеш есе“, коментира Дончев и изрази учудване какво още искат да се представи от плана. Той добави, че съдържанието в него вече било подробно представено и на широката публика. „Дончев да представи плана?“ Той е представен октомври месец. Не знам какво е това – липса на желание да четеш, да се информираш?“, запита реторично той и допусна, че може и да иде реч за саботаж.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОблачна и дъждовна неделя
Следваща статияДоброволци почистиха брега на „Тича“ край Конево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here