дом Общество Предложение: 17-годишните на пътя без книжки, но с придружител

Предложение: 17-годишните на пътя без книжки, но с придружител

1
ДЯЛ

Шофьорите без книжка да излязат на пътя! Идеята е на Министерството на транспорта и МВР. Целта е кандидат-водачите да натрупат повече часове зад волана, преди да получат свидетелство за управление. Така, ако предложението се приеме, още на 17 години шофирането ще е разрешено. Целта е да се подготвят по-добре водачите на пътищата, заяви Дамян Войновски, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, цитиран от Нова телевизия.
За непълнолетните шофьори ще има ограничения. Да се движи в определена част на денонощието, при определена скорост, да не може да вози пътници, обясни Войновски. Кандидат-водачите задължително ще трябва да са с придружители в колата. При всички случаи трябва да има изисквания към придружителя, обясни Войновски. За придружителите ще има изисквания. Какви – тепърва ще се решава. Но автоинструктурите са категорични – да учиш е професия. И не всеки я може. Придружителят може да е на 70 години. И преди 50 години да е взел книжка, а законът се е изменил оттогава 80 пъти. И той вече не познава знаците, коментира Йонко Иванов, Асоциация на преподавателите по авто-мото подготовка. А при евентуални произшествия – отговорността ще носят и непълнолетните шофьори, и придружителят им. От произшествията ще зависи дали временната книжка ще стане постоянна. Ако през едногодишния период кандидат-водачът не е имал сериозни произшествия, то на 18 ще трябва да се яви на изпит. За постоянно свидетелство. Ако пък книжката се изкарва след пълнолетие, то шофирането с придружител ще бъде пожелателно, а не задължително. Дали идеята ще стане закон – ще разберем през следващите месеци.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДжип блъсна дете близо до зала „Младост“
Следваща статияМестният парламент ще обсъди състоянието на подлези, пешеходни пътеки и капиталови промени в МБАЛ

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here