дом Други Предложението за възстановяване на тубдиспансера в Шумен ще се гледа и на...

Предложението за възстановяване на тубдиспансера в Шумен ще се гледа и на следващата сесия

0
ДЯЛ

Докладната записка на ДПС с предложение да бъде възстановена закритата преди години Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) в Шумен предизвика продължителни дебати.
Повечето съвeтници определиха идеята като навременна на фона на пандамията от COVID-19. Красимир Минчев заяви, че ако бъде прието предложението Медицинският колеж, временно настанен за 10 години в сградата на закрития туберкулозен диспансер, в който Медицински университет-Варна е вложил над 500 000 лв., ще бъде закрит. Даниела Русева попита дали има промяна в методологията на финансиране на здравните заведения, довела преди години до закриване на пневмо-фтизиатричния и кожния диспансер в Шумен, както и как ще бъде решен въпроса с кадрите. Според Христофор Крумов предложението трябва да се гледа след изготвяне на пълен анализ, който да е готов до три месеца. Красимир Костов заяви, че подкрепя предложението за възстановяване на лечебното заведение с изключение на локацията. Венцислав Венков също предложи да се състави работна група, в която да влязат лекари, финансисти, администрация, съветници.
Зам.-кметът д-р Светлана Маркова отбеляза, че за да се възстанови едно лечебно заведение е необходимо да има достатъчно не само пулмолози, а и лекари с редица други медицински специалности. Трябва да се реши и дали да се прави болница за активно лечение, или за долекуване. Сградата на закрития Дом „Майка и дете”, в която някои съветници предложиха да се премести Медицинския колеж, е собственост на Министерството на здравеопазването. Правени са неуспешни постъпки за придобиването й, навярно защото в част от нея ще се реализира забавения проект за обновяване на Центъра за спешна медицинска помощ. Никой не е потърсил и мнението на Медицинския университет, а предстои да отпаднат лимитите за прием на медицински сестри, а МБАЛ – Шумен – да стане университетска.
Светозар Петков заяви, че от юридическа гледна точка не е възможно възстановяването на закритото лечебно заведение. Той допълни, че методиката, довела до закриване на СБАЛПФЗ, не е отменена, а за да се тръгне към създаване на ново лечебно заведение е необходимо първо да се осигури материална част, персонал и финансиране. Метин Джамбазов се ангажира лично да говори с националния пулмолог за становище по въпроса. Д-р Валентин Петров подкрепи предложението да бъде създадено пневмо-фтизиатрично отделение в МБАЛ – Шумен с 40 до 60 легла, като продължава да се работи и за възстановяване на Специализираната болница.
След близо два часа дискусия с 18 гласа „За”, 7 „Против” и 14 „Въздържал се” Общинският съвет не взе решение по докладната записка. Така тя влиза автоматично в дневния ред на следващото заседание.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМинистър Красимир Вълчев ще посети Шумен утре
Следваща статияОбластният кризисен щаб ще обсъжда утре противоепидемичните мерки в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here