дом Общество Предложението за временна комисия по проблемите с водата в Шумен не се...

Предложението за временна комисия по проблемите с водата в Шумен не се прие

0
ДЯЛ

Отхвърлиха предложението за създаване на временна комисия за превантивни действия за предотвратяване на евентуална хуманитарна криза в община Шумен, свързана с продължително спиране на водата. На общо заседание на комисиите „Право и обществен ред“ и „Екология и селско стопанство“, от общо 13 общински съветници едва трима бяха „за“. Всички останали гласуваха „въздържал се“. От екокомисията единственият гласувал „за“ бе Добромир Драев, който е и вносител на предложението. То ще бъде разгледано на извънредната сесия на Общинския съвет по проблемите с водата в Шумен на 4 юни.
В докладната записка Добромир Драев предлага да се създаде временна комисия от седем общински съветници. Вносителят иска още местната власт да осигури оборудван кабинет в сградата на Общината, служебен автомобил и 20 000 лева за хонорари, като с тях ще се покриват разходи и за външни експерти.
По време на кратката дискусия отново бе подчертано, че през януари Общинският съвет в Шумен гласува 20 000 лева за обследване на дълбоководните кладенци край Шумен. Експерти извършват проучването.
Съветниците не взеха решение и по предложението на Драев за закупуване на електронен нивомер на стойност до 5 000 лева, който да се монтира на водовземната кула на „Тича“ и да подава данни за обема на язовира в реално време, които да се публикуват а сайта на Община Шумен.
Кметът Любомир Христов уточни, че подобни замервания се правят ежедневно от „Напоителни системи“, а данните са публични. Христов обясни, че по-евтино би било да се монтира камера, която също да подава данни в реално време. Кметът вече е изпратил запитване до „Напоителни системи“ за разрешение за монтиране на електронно устройство за следене на нивото на водоема. Питането е препратено до земеделското министерство, което стопанисва „Тича“.
Още в началото на заседанието съветникът Красимир Костов лаконично обобщи целите на извънредната сесия. „Имаме желание изненадващо да подчиним кризата с водата, но нямаме представа как. Нужно е да знаем колко е в момента реалният обем на язовир „Тича“, каква е прогнозата за валежите до края на август, колко е месечната консумация на вода от язовира на общините Шумен, Велики Преслав и Търговище? Всички трябва да знаем,че ако нивото на „Тича“ падне до 90 000 000 кубика водният режим е неизбежен. Министърът на екологията бе три години депутат от Шумен. Сега ли разбра каква вода се пие тук?“, заяви Костов.
Зам.-кметът Боян Тодоров обясни, че прединвестиционни проучвания на водоизточниците в региона текат от две години. Сред целите е и подобряване на водоснабдяването на селата. Идеята е била да се кандидатства за финансиране с проекти. Според изискванията на оперативната програма обаче е било допустимо да се изготви проект само за язовир „Тича“.
„Шумен се нуждае от закрит водоизточник, защото винаги съществува риск да се замърсят водите на „Тича“. Обследват се и дълбоководните сондажи. Търси се начин промишлените кладенци да се включат към водопроводната система на Шумен, но водата им не е питейна“, коментира Тодоров и припомни, че те осигуряват едва 30% от нуждите на града от питейна вода, а в момента техният дебит е паднал двойно. Още през 2010 година е издадено разрешително за ползване на съоръженията. То е с продължителност 25 години и влиза в сила от стартиране на експлоатацията. Дълбоко сондажните водоизтчници са държавни, а водоползвател е ВиК.
Тодоров уточни, че система „Дунав“ има капацитета да задоволи 100% консумацията на вода в областния гад. Трасето в момента се проучва. Местната власт акцентира и върху възстановяването на промишлените кладенци. Стана ясно, че техният брой в момента е 27, като се изграждат три нови. От вече съществуващите, девет имат право да подават вода за питейни нужди. Всички заводски кладенци обаче са на терени, които са собственост на фирми.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧуждестранните работници с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар
Следваща статияВъвежда се временна организация на движението по бул. „Ришки проход“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here