дом Общество Правите 3 тежки нарушения на пътя за 2 години, отивате пак на...

Правите 3 тежки нарушения на пътя за 2 години, отивате пак на изпит за книжка

0
ДЯЛ

Шофьор, който извърши три тежки нарушения за 2 години, губи правоспособност и отива пак на изпит за книжка. Преди това обаче трябва да премине на курсове, организирани от структурите на МВР. На същите курсове ще ходят и водачите, които са изчерпали контролните си точки. Нарушителите няма да имат право да се явят на изпит още 2 години от датата, на която е взето свидетелството. Това е записано в бъдещия Закон за движение по пътищата (ЗДвП), пише „Труд“. Проектът му, заедно с проектите на Закон за обучението на водачите и Закон за превозните средства са публикувани за обсъждане в сайтовете на МВР и Министерството на транспорта. Те са резултат от разделянето на сегашния ЗДвП на три части.
Седем са тежките нарушения, за които ще се взима книжката на “трикратния нарушител” – движение в насрещно платно по магистрала или скоростен път, каране в аварийната лента, управление на МПС с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червен сигнал на светофара, неспазване на предимство на пешеходна пътека, организиране или участие в гонки.
Ще бъде създаден централен регистър на шофьорите. Как точно ще бъдат организирани курсовете за джигите в “структурите на МВР” ще стане ясно след изготвяне на наредба от вътрешния министър. Също полицията ще организира и курсовете за частично възстановяване на точките.
Глобите за превишена скорост и алкохол не се променят в новия ЗДвП. Остава като най-висока – до 3000 лв., санкцията за водач, участвал или организирал гонки. Наказанието за него става 5000 лв., ако извърши същото повторно.
Както бе прието през 2017 г. – за тежко нарушение се смята карането в аварийната лента по магистралата, което се приравнява с шофирането в насрещното движение по магистрала или скоростен път. Наказанието за тези нарушения е 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца, а при повторното им извършване – до 5000 лв. Също за 3 месеца се отнема свидетелството и глобата е 1500 лв., ако не се изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението при временно затваряне на пътя.
„Идиотското правило, че шофьорът трябва да кара със скорост, съобразена с какво ли не, остава и в бъдещия ЗДвП. То се появи в средата на 80-те години по времето, когато КАТ беше част от Народната милиция и оттогава избуява като плевел във всеки следващ Закон за движение по пътищата. Благодарение на този текст (в сега действащия ЗДвП е в чл. 20, а в бъдещия – в чл. 33) наша милост водачите сме виновни винаги, а тяхна милост – катаджиите, даяджиите, пътищарите, кметовете и общинарите – цялата тази чиновническа армия е света вода ненапита. Те не трябва да отговарят за нищо, когато пътищата са осеяни с дупки, когато гумите се пукат и колите ни се трошат, когато знаците се изключват взаимно, когато … Този текст ще продължи да се търкаля от закон в закон, докато не се намерят депутати да го изтрият завинаги. Засега няма изгледи“, пък коментира пред „Труд“ Цветан Гемишев.
Глобите за преминаване на червен светофар и за неспазване на предимството на пешеходец на пешеходна пътека скачат от 100 на 150 лв., предвижда проектът за нов ЗДвП. С 50 % се увеличава и наказанието за изхвърляне на боклуци или предмети по време на движение, както и за този, който не осигури преминаването на линейка, пожарна или друг автомобил със специален режим на движение. Увеличават се двойно – от 50 на 100 лв., глобите за неправилно паркиране. Занапред със санкция от 50 до 200 лева ще се наказват шофьорите, които паркират на необозначени места в паркове, пред входовете, тротоарите и прилежащите площи на административни сгради, пред културни центрове или производствени сгради, на детски площадки или на площи, предназначени само за пешеходци. 500 лв. глоба ще плаща собственик на автомобил, който се е установил да живее трайно в България и е изтървал сроковете да си извади български номера. Всички шофьори, на които книжката е била взета заради изчерпване на контролните точки или заради ситемни нарушения, ще бъдат подлагани на психологически изследвания. Това предвижда бъдещият Закон за водачите на моторни превозни средства. Такива психотестове в момента се правят на таксиметровите шофьори, както и на професионалните шофьори на камиони и автобуси. Според новия закон към групата на изследваните за психически отклонения ще бъдат добавени и осъдените за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, както и пияните и дрогираните, заловени повторно за това нарушение и санкционирани по Закона за движение по пътищата. Тестове ще се правят и при наличие на данни за психически отклонения на даден шофьор. Психологическите изследвания ще се правят на шофьори чужденци, получили право да пребивават у нас, както и на българи, взели книжки от държави, които не са от Европейския съюз. Накрая – на психотест ще се явяват и председателите на комисии, които провеждат изпитите на кандидат шофьори. Всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Това е записано в чл. 179 на пуснатия за обществено обсъждане Закон за движението по пътищата.
Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана. Тази принудителна административна мярка е записана редом с действащата сега разпоредба да се взима книжката на пиян или дрогиран шофьор. Особено интересно е как катаджията “видимо” ще установи състоянието на проверявания водач. В новия проект остави правилото книжката да се взема за неплатени глоби. Ще се отнемат свидетелствата и на шофьори, които не са се издължили, нямат адресна регистрация на територията на страната. За по 1 месец без книжка ще остават и тези, които возят пътници и товари без лиценз, или навлизат срещу знак за временно затваряне на пътя извън населените места. В проекта е записан и спорният текст, приет в началото на 2017 г., срещу който скочиха превозвачите – да се спира от движение за 1 месец камиона, автобуса или друг вид фирмен автомобили , ако шофьорът му е навлязъл срещу забранителен знак. Хората от бранша казваха, че понасят големи загуби заради своеволията на конкретен шофьор, когото те са инструктирали и са го карали да се подписва, че няма да върши нарушения. До 5000 лв. глоба заплашват търговец на авточасти втора употреба, който не се е регистрирал. Двойно по голяма санкция – 10 000 лв. ще плащат фирми, които продават части втора ръка. Тези глоби са предвидени в бъдещия Закон за пътните превозни средства. 2000 лв. ще дължи физическо лице, а 4000 лв. – юридическо, ако откаже достъп на контролни органи до автоморги или друг вид складове, където държи разкомплектовани автомобили. Самоуки майстори, които извършват нелегални ремонти, могат да отнесат до 1000 лв. глоба, а ако са фирми – 3000 лв. Санкции от 500 лв. и 1000 лв. ще се налагат, ако лицензирани автомонтьори не издадат документ за ремонта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа Гергьовден: Пътуването с влак само с предварителна резервация
Следваща статияДнес ще се радваме на слънчево и топло време

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 3 = 4