дом Криминале Полицията: Вдигнахме процента на разкриваемост на извършените престъпления в областта

Полицията: Вдигнахме процента на разкриваемост на извършените престъпления в областта

0
ДЯЛ

През първите пет месеца на 2017 година на територията на област Шумен са регистрирани 837 престъпления. От тях против собствеността са 329, общоопасните са 282, против личността са 51. Разкрити са 377 от регистрираните престъпления. Заведените заявителски материали през периода са 1160. От тях против собствеността са 495, общоопасните са 369, против личността- 56. Това отчитат от ОД на МВР.
Процентът на разкриваемост е с ръст 2.88%. Коефициентът на престъпност за областта е 416,29 престъпления на 100 000 души. С по-високи нива от средното за областта са общините Нови пазар, Смядово, Велики Преслав и Каспичан, а с по-ниски стойности останалите шест общини от областта, като най-ниско е нивото в общините Венец и Хитрино. Повече от половината регистрирани престъпления са на територията, обслужвана от РУ Шумен – 409 броя, а най-малък е броят им в РУ Каолиново – 100.
В областния център Шумен са регистрирани 314 престъпления, което е 38 % от всички престъпления.
С най-високи резултати по разкриваемостта на престъпленията са РУ Каолиново – 61 % и РУ Велики Преслав – 54 %.
С най-голям относителен дял са престъпленията против собствеността, които са 39,30 % от всички престъпни деяния, следвани от общоoопасните престъпления – 33,69 % от всички престъпления.
При престъпленията против собствеността – най-голям дял заемат кражбите, които са 253 броя или 77 % от всички престъпления против собствеността, измамите са 26 броя (7,9 %), унищожаване и повреждане на имущество – 25 броя (7,6 %). Традиционно нисък за областта е делът на грабежите, които са 7 (2,1 %).
Разкрити са 122 кражби, 5 измами, 6 грабежа и 7 случая, в които е имало унищожаване на имущество.
При общоопасните престъпления с най-висок дял са престъпленията по транспорта – 112 за управление на МПС след употреба на алкохол и управление на МПС в срока на административното наказание. Регистрирани са 3 противозаконни отнемания и кражби на МПС, спрямо 14 за първите пет месеца на 2016 година.
През първите месеца на годината са осъществени активни мероприятия за противодействие на престъпленията с акцизни стоки. Иззети са 12 515 къса цигари и 85,79 кг. тютюн.
През първите пет месеца на 2017 година са регистрирани 25 престъпления, свързани с наркотични вещества, спрямо 26 за миналогодишния период. Иззети са 177 грама с канабис, 37 грама дизайнерска дрога, 42 грама амфетамин, 30 грама кокаин, 7 таблетки екстази и 5 грама хашиш.
Като основен проблем за „битовата” престъпност се очертават телефонните измами. От началото на годината до момента са регистрирани 11 престъпления от този вид. Въпреки, че не заемат голям дял в съвкупността на криминалните деяния те пораждат сериозен негативен отзвук сред обществото. Предмет на посегателство са не само парични средства, но и златни и сребърни накити. Потърпевшите са предимно възрастни жени от областния град и градовете Велики Преслав и Нови пазар.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменци алармират за наличие на змии в градинки и детски площадки
Следваща статияТежки дебати текат на заседанието на разпоредителния орган в Шумен за цената на водата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here