дом Общество Подновиха подписката за минералната вода в село Мараш

Подновиха подписката за минералната вода в село Мараш

0
ДЯЛ

Жителите на Мараш за пореден път подновиха подписката за възстановяване на минералния извор в селото.
Всеки желаещ може да подкрепи петицията и в социалните мрежи. Искането се разпространява от инициативна група „Ние гражданите“.
Поместваме петицията без коректорска и редакторска намеса:
В село Мараш, от 27 години насам, стои запечатан много лечебен минерален извор! Водата може да се използва за питейни, лечебни и профилактични цели, като доказано лекува 27 вида болести, включително костно-ставни проблеми и гръбначни изкривявания при деца и възрастни. Водата извира 68 градуса, от дълбочина 2800 метра, с относително тегло 1.0037 кг и pH- 7.85. До 1990г. минералния извор е бил посещаван от 10 000 души на година. Всекидневно е била транспортирана вода от извора до МБАЛ Шумен, за лечение. Твърдо сме убедени, че 70-80% от болните от горепосочените заболявания могат да бъдат излекувани или преминат в ремисия ако минералната лечебна вода от с.Мараш бъде ;разпечатана; и стане достъпна за нуждаещите се !В потвърждение на това имаме фрапиращи факти от преди 25 год. и то при заболявания които традиционната медицина медицина определя като неизлечими/ шипове във всички стави и гръбначен стълб;екзема-кървяща;струпеи по цялото тяло и други.В израз на благодарност в кметството на с.Мараш са получени стотици писма от лекуваните!При организирането на брифинг в общината преди години доц.Едрева-специалист по минералните води и СПА-центровете,която исказа компетентно мнение,че тази вода е изключително лековита и трябва по най-бързия начин да се възтанови ползването и !
Преди няколко години жителите на село Мараш бяха подели инициатива за възстановяване на минералния извор. През 2017 година фирма от Варна направи пробно водочерпене от извора. Бяха взети проби за изследване.
„В момента минералната вода от Мараш може да се ползва за хидро-гео-термална енергия, отдих и спорт. Очакваме Министерството на здравеопазването (МЗ) да направи балнеологична оценка и да получим сертификат. Едва тогава водата може да се ползва за лечебни цели“, каза за 24shumen.com зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова и добави, че са направени всички необходими изследвания и се чака решението на МЗ.
Басейнът с минерална вода в село Мараш бе закрит през 1986 година.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКои са силните на „Да, България“ в Шумен? Отговорът – на 23 януари
Следваща статияШуменско заведение „благодари“ по оригинален начин на ВиК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here