дом Общество Плащането на данъците и таксите в община Шумен започна

Плащането на данъците и таксите в община Шумен започна

0
ДЯЛ

Плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата битови отпадъци и данъка върху превозните средства за 2018 година започва от днес, 12 януари.Това съобщиха от Общинската администрация.
Данъкът за недвижимите имоти и данъкът за превозните средства може да се плати на две вноски – първата трябва да бъде внесена до 30 юни, а втората – до 31 октомври. Платилите цялата сума до 30 април ще получат пет процента отстъпка, напомнят от Данъчната служба в Община Шумен.
До 1 март собствениците на недвижими имоти в Шумен ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса смет и МПС. Проверка на задълженията може да се направи на интернет страницата на местната администрация чрез КИН /клиентски идентификационен номер/. Услугата за издаване на КИН е безплатна и се предоставя от Общинската данъчна служба.
Плащането може да стане на касите в отдел „Местни данъци и такси“ в сградата на общината на бул. „Славянски“ №17. Работното време е от 08.30 ч. до 17.30 ч., без прекъсване. За улеснение на гражданите задълженията могат да бъдат платени на място и чрез ПОС-терминални устройства. Данъчните си задължения гражданите могат да платят и на изнесеното работното место в кв. „Боян Българанов“ с работно време от 07.30 до 17.30 часа и почивка от 12.00 до 14.00 часа всеки работен ден от понеделник до петък.
Плащането на задълженията може да се извършва и по банков път по сметката, обявена на сайта на община Шумен – www.shumen.bg
През 2018 година няма промяна на ставките за облагане.
До 31 януари е крайният срок за подаване на патентна декларация и декларация за туристически данък, които също се подават в общинската данъчна служба. Платилите в срока на подаване имат право на пет процента отстъпка. Образци на декларациите могат да се получат от отдел „Местни данъци и такси“ или да се изтеглят от интернет страницата на Община Шумен.
От Общинската администрация напомнят, че от 1 януари 2016-та година има промяна в последователността на погасяване на вземанията. Съгласно чл. 169, ал. 3 от Данъчно процесуалния кодекс задълженията се погасяват по реда на възникването им, т.е. започва се от най-старото в годините назад.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ разгара на зимния сезон: Дървата за огрев поскъпнаха
Следваща статияКрадец разби апартамент в квартал „Тракия“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here