дом Общество Паметен кът на благодетеля Рафаил Пенев откриха в родното му село (снимки)

Паметен кът на благодетеля Рафаил Пенев откриха в родното му село (снимки)

0
ДЯЛ

Бюст-паметник и възпоменателна плоча на народния представител и земеделец Рафаил Пенев откриха в родното му село Драгоево. Инициативата за увековечаване на благодетеля, както го наричат в района, е на местната организация „Обединени земеделци” с партньорството на кметството, Община Велики Преслав и читалище „Васил Друмев”. Бронзовият бюст и плочата са изработени с дарения от местни фирми, депутати и граждани.

На церемонията по откриването присъстваха кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов, председателят на Общинския съвет Анелия Асенова, граждани и внуците Веселка Николова и Илия Илиев.
„Дядо казваше: Когато правите нещо, правете го от сърце. Мразеше лъжата и безпорядъка. Беше справедлив и принципен човек”, заяви внучката на Пенев. Тя припомни, че понякога били наказвани, ако забележи нещо нередно.
Мисълта на Пенев била за внедряване на техники, които ще облекчат земеделския труд и ще гарантират по-добра реколта. Както и как може да стане живота в Драгоево по-привлекателен.
„Като депутат направи пътека до София но издейства в Драгоево да заработи кариера и да се открият работни места. Интересуваше се от проблемите на младите хора с готовност да помогне”, припомни Николова.
Другата заслуга на народния представител е построяването на читалищна сграда.

Местните хора са благодарни, че Пенев е съдействал да бъде изграден Винпром, асфалтова база и шивашки цех.
През 70-те години на миналия век отново с негова помощ като депутат е благоустроен и центъра на селото и подобрена пътната инфраструктура.
По всяка вероятност младите хора и земеделците ще се ангажират родната къща на Рафаил Пенев да стане музей.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтпада 14-дневната карантина за пристигащите у нас от редица държави членки на ЕС
Следваща статияСлънце и дъжд в четвъртък

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here