дом Здраве Отчет: МБАЛ Велики Преслав няма възможности за инвестиции, работят основно пенсионери

Отчет: МБАЛ Велики Преслав няма възможности за инвестиции, работят основно пенсионери

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

МБАЛ Велики Преслав няма възможност да привлича млади лекари и медицински специалисти, съгласно действащата наредба. Изключително притеснителен е демографският показател за висока смъртност и ниска раждаемост. Районът обезлюдява. Възможностите за инвестиции на дружеството са крайно ограничени и не се предвиждат инвестиции в близките няколко години. Заради намаляване броя на населението в района продължава да намалява броя на преминалите болни.
Тези изводи се съдържат в доклад на ръководството на болницата, представен на сесията на Общинския съвет.
Едноличен собственик на капитала на дружеството е Община Велики Преслав.
Средносписъчният състав на персонала за 2019 г. е 83,5 души. От които 18,5 лекари.
Отчетената печалба е в размер на 150 хиляди лева, формирана от текущата дейност на дружеството. Увеличението на приходите е 72 хиляди лева, без субсидията от Община Велики Преслав и Министерството на здравеопазването. С 33 хиляди лева е увеличението на разходите, като най-голямо е увеличението за средства за работна заплата и социални здравни осигуровки.
Към 31.12.2019 натрупаните и непокрити загуби възлизат на 808 хиляди лева, а собственият капитал на дружеството е отрицателен в размер на минус 11 хиляди лева. Текущите пасиви превишават текущите активи в размер на 34 хиляди лева, сочат данни,изнесени в годишния финансов отчет на лечебното заведение, също обсъден и приет на заседанието.
Задълженията на дружеството са 220 хиляди лева. Няма просрочени задължения.
МБАЛ работи в трудна икономическа обстановка при лимити, въведени от НЗОК, според отчета.
„Като рискови се очертават човешкия ресурс, с работещи пенсионери, ценовия риск и икономическия риск, свързан с непрекъснатото намаляване на населението в района на дейност на болницата. Тези обстоятелства показват съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения, относно способността на дружеството да продължи да функционира. Едноличният собственик на капитала е заложил средства за субсидии и при необходимост ще продължава да оказва финансова подкрепа”, заключава управителят на здравното заведение д-р Иван Димитров.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадигнаха прахосмукачка, мокет и осветителни тела от гараж в Шумен
Следваща статия1 година условна присъда за гурбетчия, нарушил наложената му карантина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here