дом Наблюдател Откриват Център „Институт Пушкин“ в Шуменския университет

Откриват Център „Институт Пушкин“ в Шуменския университет

0
ДЯЛ

Три нови центъра от партньорската мрежа – Центрове за руски език и тестиране „Институт Пушкин“ ще бъдат разкрити в България, Молдова и Румъния. Българският ще е в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Официалната церемония е на 23 октомври, от 10 часа в зала 309 на Корпус 1. Договорът за присъединяване на висшето училище към партньорската мрежа ще бъде подписан от ректора проф. д.и.н. Георги Колев и заместник-ректора на Държавния институт за руски език „А. С. Пушкин“ Елена Колтакова.
В рамките на официалното откриване ще бъде организирана програма за повишаване на квалификацията „Руският език в световното образователно пространство“ за чуждестранните русисти. Преподаватели от Института „А.С. Пушкин“ ще изнесат лекции, посветени на активни процеси в руската лексика, стилистиката и фразеологията, на съвременните образователни технологии в обучението по руски език и литература, на методиката на преподаването на руски език в чуждестранна аудитория. По време на кръглата маса ще се състои обсъждане на въпросите за мрежовото взаимодействие между образователните организации. В Румъния и България за участниците в програмите за повишаване на квалификацията ще се проведе пробна сесия на сертификационен тест по руски език като чужд.
„Центровете по руски език и тестиране „Институт Пушкин“ се разкриват на базата на чужди образователни организации, в които се провежда преподаване и изучаване на руски език, руска литература и култура. Организациите-партньори, в които ще бъдат отворени центрове на партньорската мрежа „Институт Пушкин“, внасят голям принос в популяризирането на руския език в родните си страни. Откривайки центрове на партньорската мрежа, Институтът оказва сериозна подкрепа на университетите-партньори, което ще даде възможност за изучаване на руски език, литература и култура с използване както на традиционни методики, така и на иновативни подходи и съвременни образователни ресурси – портала „Образование на руски“, съобщи зам.-ректорът по учебно-възпитателната работа на Държавния институт за руски език „А. С. Пушкин“ Елена Колтакова.
В момента в партньорската мрежа влизат 51 организации в 33 страни по света. Участници могат да бъдат организации, чиято дейност е насочена към осигуряване на достъп до програми за изучаване на руски език и образование на руски език. Центровете на партньорската мрежа „Институт Пушкин“ са създадени с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Руската Федерация.
Другите нови центрове ще функционират в Белецкия държавен университет „Алеку Русо“ (Белец, Молдова) и в Християнския университет „Димитър Кантемир“ (Букурещ, Румъния).
24shumen.com

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРепубликански турнир по спортни танци започва в събота
Следваща статияПочитаме паметта на Свети Иван Рилски, ден е на българските лекари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here