дом Общество Остри дебати и множество въпросителни предизвика планът за стопанисване на активите на...

Остри дебати и множество въпросителни предизвика планът за стопанисване на активите на „ВиК – Шумен”

0
ДЯЛ

Планът за стопанисване, поддръжка и експлоатация на активите на „ВиК – Шумен” през следващите 15 години предизвика сериозни дебати по време на съвместното заседание на постоянните комисии по „Икономическа политика” и „Екология и селско стопанство”, на което присъстваха още председателят на ВиК асоциацията проф. Стефан Желев и управителят на водното дружество инж. Красимир Марков. Съветниците зададоха редица въпроси относно записаното в документа. От отговорите на представителите на „Вик – Шумен” не стана ясно какво ще се прави с планирани за тази година амортизации в размер на 5 757 000 лв. върху водопроводната, канализационната и пречиствателната система на Шуменска област, след като предвидената за това инвестиционна сметка все още не е открита, и по думите на инж. Марков, е с „пожелателен характер”. Беше признато, че при планираните инвестиции от над 9 000 000 лв. няма как да се постигне и записаното намаляване на загубите от 79 % сега до 59 % през 2031 г. През 2010 г. е изтекъл срокът на валидност на старата санитарно-охранителна зона на яз. „Тича” – основен източник на питейна вода за Шумен, Велики Преслав и Търговище, а новата зона е учредена със заповед едва в края на 2015 г. Реална промяна от тогава не е настъпила. В Министерството на земеделието и храните – собственик на водоема, се разработва проект за ограждането му, съобщи проф. Желев. Той допълни, че документът може да се актуализира всяка година.
Репортерски поглед показва, че Планът за стопанисване, поддръжка и експлоатация на активите, е поредният важен документ, след бизнес-плана за периода 2017-2021 г., който е разработен формално от „ВиК – Шумен”. Оказа се, че една от най-важните таблици, тази съдържаща списък на активите по приоритет на критично въздействие, е празна, защото тепърва предстои да се напрdви необходимия анализ. От Плана става известно, че „ВиК – Шумен” ще кандидатства за финансиране на проект за реконструкция на 26 км. довеждащ водопровод от яз. „Тича” и 9 км. магистрален водопровод в Шумен, изграждане на Пречиствателна станция за питейна вода на Шумен, възстановяване на водоснабдителна система „Мътница”, подмяна на помпи и регулатори на налягане и др. Неговата обща стойност е 97 548 690 лв., 85 % от които ще са европейски средства, а 15 % – собствено финансиране. В документа се съобщава, че дружеството ще кандидатства за кредит без да се уточнява неговия размер. Не е ясно коя банкова институция ще даде заем на дружество, което само за 2016 г. е отчело 1 200 000 лв. загуба.
При гласуването с 4 гласа „За”, и по един „Против” и „Въздържал се” членовете на Постоянната комисия по „Екология и селско стопанство” упълномощиха представителя на община Шумен във ВиК асоциацията да подкрепи Плана за стопанисване, поддръжка и експлоатация на активите. Икономическата комисия обаче не можа да вземе решение, след като трима съветника гласуваха „За” това общинския представител да подкрепи Плана, а останалите трима – да се въздържи по тази точка от дневния ред на заседанието на ВиК асоциацията на 18 декември.
Окончателното решение ще бъде взето на заседанието на Общинския съвет в четвъртък.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАкция на РЗИ: Безплатни анонимни изследвания за СПИН до 8 декември
Следваща статияАрх. Валери Колев: Цветовете по пешеходната алея в Шумен са експериментални!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here