дом Общество ОДМВР-Шумен със засилени мерки за сигурност за Великденските празници и Гергьовден

ОДМВР-Шумен със засилени мерки за сигурност за Великденските празници и Гергьовден

0
ДЯЛ

Във връзка с предстоящите почивни дни полицейските служители ще се погрижат за спокойствието и сигурността на гражданите, осигуряване на обществения ред, безопасността на движението. В малките населени места ще се проведат специализирани полицейски операции с цел недопускане кражби на домашни животни.. В тази връзка препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. Затова е необходимо да бъдете изключителни бдителни. Укрепете и осветете стопанските постройки, запишете номер и марка на автомобил и името на купувача. Не оставяйте непознати лица сами в имота по никакъв повод. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си. Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Предвижда се специализирана полицейска операция по безопасност на движението и засилен контрол над водачите на територията на областната дирекция.

Гражданите, които ще отсъстват от градовете и в жилищата им няма да остане техен близък е необходимо да оставят дома си заключен и с затворени врати на тераси и прозорци. За отсъствието от дома си по възможност да уведомят техен близък или съсед, на когото имат доверие. Ако забележете непознати във входа на Вашия жилищен блок или лица със съмнително поведение незабавно подавайте сигнал на телефон 112.

Внимавайте за джебчии! Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места. Не демонстрирайте на публични места, че разполагате с голяма сума пари. Попаднете ли в навалица – на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията чрез телефон 112 или в близкото полицейско управление.

Ако ви предстои пътуване:
Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с износени гуми. По-добре не бързайте да подменяте зимните гуми с летни. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
При движение в колона не правете излишни опити за изпреварване, тъй като те няма да Ви осигурят съществено придвижване напред.
При интензивно градско движение и образували се колони, за да не предизвикате задръстване, дори да имате зелен сигнал, не навлизайте в кръстовището, ако платното там е заето от автомобили, които не са се изтеглили.
При попадане в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят колоната, а само ще усложнят ситуацията.
Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в населените места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние, както и играещи деца. Те могат внезапно да се появят пред автомобила.
Преди шофиране по дълги маршрути трябва да сте отпочинали добре и да не сте пили алкохол поне 8 часа преди потегляне. Въздържайте се от обилно нахранване преди да седнете зад волана, тъй като това води до сънливост и забавени реакции.
Поставяйте непременно предпазните колани преди всяко пътуване и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи /седалки и столчета/, чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.
Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия, затова намалете скоростта. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, веднага намалете скоростта.
При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия48 проекта са одобрени от Фонд „Култура” през 2020 година
Следваща статия1 237 нови случая на COVID-19 у нас, в Шуменско са 22

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here