дом Общество Общинските съветници в Шумен с дарение от 30 000 лева за болницата

Общинските съветници в Шумен с дарение от 30 000 лева за болницата

0
ДЯЛ

Общинските съветници в Шумен ще дарят възнагражденията си за месец март на МБАЛ-Шумен. Сумата възлиза на около 30 000 лева. Предложението за благотворителния жест е на съветниците от БСП и то вече е одобрено от представителите на всички политически партии в Общинския съвет, както и от председателя Красимир Минчев.
Групата съветници от БСП са внесли искане до кмета на Шумен за пренасочване на средствата към МБАЛ-Шумен.
„Страната ни се намира в ситуацията на извънредно положение във връзка с епидемията от COVID-19. Тази обстановка се отрази на работата на Общински съвет-Шумен, който на практика не работи през март. Въпреки всички негативни последици, произтичащи от това, можем да намерим и една положителна, а именно – излишък от бюджета на Общинския съвет, поради липса на начислени възнаграждения за общинските съветници за изминалия месец (с изключение на възнаграждението на председателя и зам.-председателя на съвета). Бюджетът за трудови възнаграждения на Общински съвет, съгласно приложение № 12 от приетия бюджет на община Шумен е 380 000 лева. Сумата, която ще бъде „спестена“ ще бъде приблизително равна на 1/12 от годишния бюджет или около 30 000лева“, се посочва в искането на съветниците от БСП.
В мотивите си съветниците от БСП посочват, че МБАЛ – Шумен е единствената областна болница, която понася най-пряко „удара“ от коронавируса, а финансовото и състояние и без тази извънредна ситуация не е цветущо.
„В този нелек момент финансовата помощ за болницата е израз на съпричастност и подкрепа от страна на Общински съвет-Шумен. От друга страна считаме, че акта на дарение не би следвало да утежнява с условия, относно начина на разходване на средствата с оглед гарантиране на максимална свобода на ръководителя на лечебното заведение, който най-добре може да прецени къде да ги насочи като разбира се информира Общинския съвет за извършените разходи. Също така нека председателя на Общинския съвет от негово име да поиска официално от управителя на МБАЛ-Шумен да ни информира за нуждите на болницата в този труден момент, за да предприемем съответни действия доколкото са по силите и възможностите ни. Имайки уверението на групите към Общинския съвет и на председателя на Общинския съвет, моля кмета на община Шумен да извърши горепосочения трансфер, който да бъде одобрен при актуализация на бюджета на община Шумен във връзка с блокираната работа на Общински съвет – Шумен и невъзможност да вземем решение своевременно. Същевременно действията ни трябва да бъдат адекватни и навременни“, се казва още в искането на съветниците от БСП.
Социалистите призовават кмета Любомир Христов да бъде преразгледана Заповед № РД – 25 – 763, с която се забранява посещенията на граждани на територията на Природен парк „Шуменско плато“. „Считаме, че тази мярка е пресилена и не отговаря на наложените забрани със заповеди на здравния министър. Шуменското плато е с прилежаща огромна територия, която позволява посещението на много на брой граждани при спазване на всички останали забрани и най-вече недопускане на събиране на групи от повече от двама граждани на едно място. За много наши съграждани здравословното им състояние налага ежедневни разходки на открито и забраната това да се случва на една голяма открита територия ще доведе до по-голямо движение и струпване на хора в останалата част на града“, посочват съветниците от БСП.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПремиерът в Смолян: Ако извадим народа от извънредно положение, ще го уморим!
Следваща статияКонкурсът за унгарска и българска литература ще се проведе онлайн

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here