дом Общество Общините вземат превантивни мерки за предпазване от наводнения

Общините вземат превантивни мерки за предпазване от наводнения

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

В изпълнение на заповед на министър-председателя Бойко Борисов за въвеждане на Националния план за защита при бедствия в частта „Защита при наводнение“ и писмо на министъра на вътрешните работи, по указание на областния управител проф. Стефан Желев беше създадена организация за набелязване на допълнителни превантивни мерки с цел недопускане или намаляване на последствията от наводнение във връзка с очакваните проливни дъждове и усложняване на метеорологичната обстановка. В областна администрация Шумен бе извършен преглед и има готовност за изпълнение на Областния план за защита при бедствия в частта „Защита при наводнение“.
Проведени са разговори с кметовете на десетте общини в област Шумен и те подробно са запознати с указанията на министъра на вътрешните работи за необходимостта от своевременен контрол и изпълнение на дейностите. С писма кметовете докладваха, че е извършен преглед на Общинските планове за действие при извънредни ситуации и защита при бедствия в частта им за наводнение, уточнени са съставите на органите за управление и силите за действие съгласно плановете, съобщиха от Областната администрация.
По общини е създадена организация за наблюдение на критичните места по язовири, речни корита и водосборни дерета на територията на съответната община. Проверена е и е въведена в готовност техниката за провеждане на неотложни аварийно-възстановителни работи за изграждане на диги. Подготвени са чували и са уточнени местата за тяхното напълване с пясък при необходимост. Приведени в готовност за незабавно действие при необходимост са доброволните формирования във всички общини от областта.
По информация от община Шумен е актуализиран общинският план при бедствия и е определена оперативна група за управление. Чрез кметовете на населени места е създадена организация за наблюдение на критичните места по речните корита и язовирите, като с особено внимание са кв.Макак, кв.Мътница и селата Белокопитово, Мадара, Дибич,Ивански, Вехтово и Салманово. Общината държи на склад определено количество чували за пясък, които при необходимост ще бъдат пълнени.
На територията на община Смядово са оборудвани аварийни складове, в които се поддържа необходимия резерв от материали за действие при възникване на бедствия или аварии по съоръженията на потенциално опасните водни обекти на територията на общината. Със заповед на кмета на община Смядово за наблюдение на критичните места са назначени наблюдатели. Язовирите общинска собственост се изпускат за понижаване на водните нива и осигуряване на готовност за поемане на допълнителни количества водни маси.
В община Велики Преслав нивото на водата в потенциално опасните язовири се следи денонощно от охраната на водните басейни, предупредени са кметовете на населени места и наемателите на язовири. За всички микроязовири на територията на общината има изготвени и актуални аварийни планове и инструкции. В населените места под язовирите има действащи ел. сирени. На самите язовири има складове с инертни материали за действие при аварийна ситуация.
В община Никола Козлево със заповед на кмета е създадена организация за наблюдение на язовирите и речните корита на територията на общината. В готовност е необходимата техника за действие при аварийно-възстановителни работи. Подготвени са и необходимите количества чували с пясък при евентуална авария на язовир Каравелово.
В община Върбица са актуализирани аварийните планове на потенциално опасните язовири. Потенциално застрашените населени места разполагат с локални системи за оповестяване. Проводимостта на речните легла е добра. Наличната техника е в готовност, осигурени са и необходимите количества чували с пясък.
В община Венец наличната техника е в изправност и готовност, осигурени са чували с пясък. Концесионерите и наемателите на водните обекти са предупредени да осигурят свободен обем за евентуални високи води.
В община Каспичан има създадена организация и са уведомени кметовете на населените места да се наблюдава нивото на язовирите. Осигурени са техника и пясък при необходимост от аварийни действия.
Със заповеди на кметовете в общините Нови пазар, Каолиново и Хитрино също е създадена организация за предприемане на спешни мерки за недопускане на бедствена ситуация.
По данни на „Напоителни системи“ клон Шумен всички коригирани речни участъци на реките Камчия, Врана и Провадийска, които се стопанисват от дружеството, провеждат нормално водния отток. Създадена е организация за наблюдение на обстановката при обилни валежи и преминаване на високи води. Наличната техника е в изправност и ще се използва при необходимост. В язовирите, стопанисвани от дружеството, има достатъчно свободен обем. В най-големия язовир – „Тича“ има 53,784 млн. куб м. наличен свободен обем.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроливен дъжд и градушка се изсипаха над Шумен (снимки)
Следваща статияТрима оцеляха като по чудо след зверска катастрофа в Шумен (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here