дом Здраве Общината ще бори мръсния въздух с програма, проектът е на стойност над...

Общината ще бори мръсния въздух с програма, проектът е на стойност над 97 000 лв.

0
ДЯЛ

Заместник-кметът по строителство и екология в община Шумен Боян Тодоров ще подпише договор за изпълнение на проект „Разработване/актуализиране на програмата за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за качество на атмосферния въздух и планиране на адекватни към местните условия мерки за подобряване на качеството му на територията на община Шумен” в Министерството на околната среда и водите. Проектът е на стойност 97 456 лв. Безвъзмездната финансова помощ е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
С реализацията на проектното предложение ще се разработи качествена програма за намаляване нивата на фини прахови частици, като целта е да се достигнат утвърдените норми за качество на атмосферния въздух в общината. Срокът на действие на старата програма на общината е изтекъл. В изпълнение на ангажиментите от националното законодателство програмата следва да се актуализира за периода 2018 – 2022 г.
“Очакваният резултат от изпълнението на проектните дейности и анализа, който ще бъде направен, е да се установят основните причини за замърсяване на атмосферния въздух и да се изберат адекватни мерки за подобряване на качеството на въздуха, които да бъдат изпълнени през новия програмен период”, каза пред журналисти екологът Живка Атанасова, главен експерт в Община Шумен. Тя допълни още, че основният проблем за община Шумен е превишаването на нивата на фини прахови частици. При средно дневна норма от 50 мкг/м3 и допустимото превишаване на ФПЧ не повече от 35 пъти в годината се отчита, че през 2015 г. измерените най-високи стойности при среднодневна норма са от 66 мкг/м3, а през 2016 г. – от 87,37 мкг/м3. Превишаване на ФПЧ в двете последователни години са били повече от 35 пъти, като за 2015 г. те са 66, а за 2016 г. – 57 пъти.
По данни от доклада на шуменската екоинспекция най-много са превишените ФПЧ в месеците ноември, декември, януари, а за месеците май, юни, август и септември през м.г. не са отчетени стойности на превишение на ФПЧ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщината не удължи срока за възстановяване на пропаданията по водния цикъл
Следваща статияГорски служители намериха незаконна дървесина за огрев в гараж, съставиха акт на стопаните

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here