дом Здраве На „черния пазар”: Търгуват с извинителни бележки онлайн, лекари съветват да не...

На „черния пазар”: Търгуват с извинителни бележки онлайн, лекари съветват да не се „изкушаваме”

0
ДЯЛ

Медийното пространство беше залято с „новината”, че родители ще заплащат за издаването на извинителна бележка, това обаче съвсем не е нововъведение. Оказва се, че тази „услуга” се заплаща от близо 5 години, уточни за 24shumen.com д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в областта.

Д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен.

Той посочи, че плащането за издаването на документа се налага, заради това, че той не е финансиран от Здравноосигурителната каса. Всеки лекар сам определя цената на документа, а в Шумен за извинителна бележка масово се плаща по 3 лева. Цената му поблазни „търговци” да пуснат на черния пазар фалшиви бележки. В сайт за онлайн търговия се появиха обяви, според които такива бележки се продават „на едро”. За 20 бройки „продавачът” иска 15 лева, за 50-25 лева, сто се продават за 35 лева, а за повече бройки се обещава и отстъпка.

Измамниците обещават „щедра“ отстъпка

Продавачът гарантира автентичност на подписа и печата, това обаче съвсем не върши работа, защото за да спрат издаването на фалшиви бележки, от министерството натовариха джипитата с куп документация. Необходимостта от отсъствие от училище по медицински причини се удостоверява от лекар въз основа на данни от анамнеза, обективен статус от извършения преглед, резултати от извършени изследвания и поставената диагноза, отразени в медицинската документация. Освен това се издава и касова бележка с данни на личния лекар, чрез която може да бъде доказана достоверността на документа, поясни още д-р Чолаков. Така, че всеки, който се „изкуши” да се сдобие с купчина фалшиви бележки, ще остане излъган.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтрахотна новина! Ники от Шумен претърпя успешно туморната операция
Следваща статияМедикаментите в общинската болница във Велики Преслав „ден за ден“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here