дом Общество На подмяна подлежат близо 50 000 документа за самоличност в област Шумен

На подмяна подлежат близо 50 000 документа за самоличност в област Шумен

0
ДЯЛ

До края на годината в област Шумен изтича валидността на 18 666 лични карти, 13 043 задгранични паспорта и 8 313 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен
От МВР в Шумен напомнят, че заявления за издаване на български лично документи могат да се подават и преди изтичане на срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление на територията на ОДМВР-Шумен, звено „Български документи за самоличност“ (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.
Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на български лични документи – по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.
Срок за изпълнение на отделните видове поръчки:
Обикновена поръчка се изпълнява за срок до 30 дни.
Бърза поръчка до 3 работни дни.
Експресна поръчка до 8 работни часа.
Стойност на отделните лични документи:
Стойността на личната карта с валидност 4 години е 13 лева за лица на възраст от 14 до 18 години.
Лична карта със срок на валидност 10 години за лице на възраст от 18 до 58 години е на стойност 18 лева.
Безсрочни лични карти се издават на лица, навършили 58-годишна възраст. Тяхната стойност е 11 лева.
Лица с намалена работоспособност и степен на увреждане 50 и над 50 % заплащат лична карта на стойност 2 лева. Решението на ТЕЛК трябва да бъде в срок или пожизнено /Лицата с трайно намалена работоспособност или вид степен на увреждане 50 на 100, на които намалената работоспособност е установена след навършване на възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или са я навършили в срок на решението на ТЕЛК./.
Освобождават се от заплащане на такса при издаване на първа лична карта лицата от 14 до 16 години.
Освобождават се от заплащане на такса при издаване лична карта на лицата, навършили 70-годишна възраст.
Стойността за издаване на паспорт на лице до 14-годишна възраст е 10 лева. За следващ паспорт на дете се заплащат 20 лева.
За паспорти на лица от 14 до 58-годишна възраст се заплащат 40 лева.
За паспорт на лице от 58 до 70-годишна възраст се заплащат 20 лева.
Паспортите за лица над 70-годишна възраст са на стойност 10 лева.
Лица с намалена работоспособност и степен на увреждане 50 и над 50% заплащат паспорт на стойност 3лв
За бързо издаване на лична карта и паспорт, съответната такса се заплаща с увеличение 2 пъти, когато по искане на лицето, услугата се извършва в срок до 3 работни дни.
За експресно издаване на лична карта или паспорт, съответната такса се заплаща с увеличение 5 пъти, когато по искане на лицето услугата се извършва в срок до 8 работни часа.
Удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменски танцьори на една сцена с Ансамбъл „Пирин”
Следваща статияСмесеният хор „Проф. Венета Вичева” ще участва в православен фестивал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here