дом Икономика На дъното: Минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС

На дъното: Минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС

0
ДЯЛ

Заплатата на депутатите се увеличава с около 300 лв. до 3 540 лв. това е следствие от увеличението на средното възнаграждение в обществения сектор в България.
По данни на Националния статистически институт то е било 1 180 лв. през декември 2017 г.
Според правилника на парламента, депутатската заплата е три пъти средната в обществения сектор през последния месец на предното тримесечие, информира bTV.
70% от българите обаче получават по-ниско от средното възнаграждение в обществения сектор. Минималната работна заплата в България, която от януари е 510 лв., е най-ниската в Европейския съюз.
В Румъния тя вече е 807 лв. Изпреварват ни и Литва – с 782 лв. минимално възнаграждение, Хърватия – 860 лв., Унгария – също 860 лв., а за висшисти – не по-малко от 1126 лв.
В Западна Европа минималните заплати са над 1300 лв., като най-високата е в Люксембург – близо 4000 лв.
В страните извън Европейския съюз минималното възнаграждение е по-високо само в Турция – 846 лв. В Албания има две минимални заплати – за държавния сектор – 512 лв., което е по-високо от минималната заплата у нас, и за частни сектор – 338 лв. В Сърбия е 353 лв., а в Македония – 288 лв.
Не във всички държави в Европа има фиксирана минимална заплата.
Графики: bTV
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКрадци отарашиха два апартамента за един ден
Следваща статияСъздават нови специалности в школата през учебната 2018/2019 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here