дом Общество Над 8 500 души от Шуменско са подали данъчни декларации, крайният срок...

Над 8 500 души от Шуменско са подали данъчни декларации, крайният срок изтича на 30 април

0
ДЯЛ

Над 8 500 души от област Шумен, са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите в офис Шумен. Близо 83% от всички приети декларации за доходите са подадени по електронен път – с персонален идентификационен код (ПИК) 5 005 броя и с електронен подпис 2 048 броя. Това съобщиха от офиса на НАП в Шумен.
Само два работни дни остават за подаване на декларациите за доходите на физическите лица. Крайният срок изтича на 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г.
Статистиката сочи, че през цялата 2017 г. издадените от офис Шумен разрешения за ползване на електронни услуги – ПИК са 2 762, а от началото на 2019 г. в офис Шумен са издадени близо 2 700 разрешения за ползване на електронни услуги от НАП – ПИК, като само за първите 5 часа на днешния ден 28 април са подадени 114 заявления за издаване на ПИК.
За март от влизането в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, има издадени 635 разрешения, за първите 14 дена от април от получаване на ПИК са се възползвали 382 клиенти и за периода от 15 до 28 април получените ПИК са близо 690.
Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.
В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.
Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.
Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис.
Всички данъчни и осигурителни декларации и справки, както и плащания към бюджета, могат да бъдат извършени онлайн без необходимост от посещение в офис на НАП. Препоръчваме на клиентите да използват алтернативните начини за плащане чрез виртуален ПОС терминал, за да се избегне събирането на голям брой хора в обслужващите НАП банки. За избягване на неблагоприятната обстановка препоръчваме комуникацията с цел получаване на информация от страна на клиентите и/или предоставяне на документи от задължени лица да се осъществява по телефона или по електронен път – чрез ползването на електронните услуги, предоставяни от НАП, електронни пощи и възможностите на информационните системи. Информация за данъчно-осигурителните изисквания можете да получите на информационния телефон на агенцията – 0700 18 700 или по имейл на електронните адреси за контакт в сайта на институцията – https://nap.bg/page?id=24.
Офисът на НАП в Шумен, с оглед динамичната обстановка в страната, свързана с корона вируса, продължава да работи и да обслужва клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГен. Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи, образът ми се сатанизира!
Следваща статия87 възрастни и лица с увреждания в община Нови пазар ще бъдат включени по процедура „Патронажна грижа”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here