дом Други Над 585 000 лв. неплатени глоби събра НАП-Шумен през 2020 г.

Над 585 000 лв. неплатени глоби събра НАП-Шумен през 2020 г.

0
ДЯЛ

Повече от 585 000 лева от неплатени глоби към различни институции събра офисът на НАП в Шумен през 2020 година, съобщиха от ведомството. Това са глоби на лица, пропуснали да платят задълженията си към съдебната власт, КАТ, общини и др. Най-много – 226 845 лева са събраните суми за просрочени глоби на КАТ и др. органи на МВР. До края на декември 43 647 лева са събрани от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на съдебната власт.
От НАП – Шумен напомнят, че невнасянето на просрочени задължения води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. През 2020 година от служителите от офис Шумен са проведени 66 търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са в размер на 284 239 лева.
24 шуменски фирми са получили от Национална агенция за приходите разрешения за неотложни плащания от началото на обявената извънредна епидемична обстановка до края на 2020 г.
Чрез този механизъм на фирми, които са затруднени да обслужват задълженията си към бюджета и имат наложен от НАП запор на банкови сметки, е дадена възможност нормално да продължават дейността си, като не се прекъсва разплащането към служители и контрагенти, както и покриване на текущите разходи. Същевременно към бюджета регулярно се превеждат предварително договорените с НАП вноски до окончателното изчистване на натрупаното просрочено задължение.
По този начин през 2020 година шуменските данъчни са събрали просрочени задължения в размер на 1 167 610,98 лв., като са избегнали налагането на крайни мерки – продажба на движимо и недвижимо имущество на фирмите.
От местния офис на приходната агенция препоръчват на фирмите или физическите лица периодично да проверяват онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП. При временни затруднения за плащането на просрочени задължения да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочено плащане.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГолемите ученици остават онлайн до 31 януари, разрешават присъствено само практики
Следваща статия46% от българите не възнамеряват да се ваксинират, 23% още не са решили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here