дом Общество Над 35 неосветени пешеходни пътеки в Шумен, общински съветник поиска незабавни действия

Над 35 неосветени пешеходни пътеки в Шумен, общински съветник поиска незабавни действия

0
ДЯЛ

Общинският съветник Добромир Драев поиска спешно превантивни мерки във връзка със зачестилите ПТП-та на пешеходни пътеки в тъмната част на денонощието в Шумен. Той внесе докладна, с която настоява да бъдат взети мерки.
Ето какво се казва в нея:
След преминаване към зимно часово време и скъсяването на деня, все по-често започнаха да се случват ПТП на пешеходни пътеки. Три основни фактора влияят върху възможността за ПТП – шофьор (здравословно и емоционално състояние, влияние на алкохол и други вещества, умения, правоспособност и др.), МПС (техническа годност, авария и др.), състояние на пътната обстановка (неравности, сцепление, осветеност, маркировка, пътни знаци и др.). Общински съвет Шумен със своите правомощия произтичащи от ЗМСМА не може да взема решения, които пряко или косвено влияят върху първите два фактора, а именно – шофьор и МПС, но категорично е възможно да вземе решение, с което не само да влияе, но и да променя състоянието на пътната обстановка. В настоящата докладна ще разгледам част от третия фактор – осветеност. След залез слънце и преминаване към тъмната част на денонощието поради липса на осветителни тела в по-голямата част на Община Шумен, а и там където ги има, те са неподходящи и осветяват под лош ъгъл, с малък сноп светлина и не успяват да достигнат до нужните лумени за да има качествена осветена зона. В тази връзка са най-ощетени пешеходните зони и пешеходната зона за преминаване през пътното платно (пешеходна пътека). В по-голямата част пешеходните пътеки с липсваща и/или изтрита пътна маркировка, липсват предупредителни знаци (мигащи светлини, пътни знаци, светлоотразителни маркери), подходящи за тъмната част на денонощието, липсват осветителна тела за осветяване на пешеходни пътеки с наситен интензитет и насочен светлинен поток. Поради тази причина се създават критични точки с високо-рисков характер на местата за преминаване през пътното платно. От една страна, пешеходната пътека е важен и ключов компонент от правилата за движение по пътищата, защото осигурява безпроблемно преминаване през платното, а от друга поради не поддържане се създава опасност за пешеходците от всички възрастови групи.
Общински съвет Шумен е правилно да обсъди и вземе най-правилното решение като изслуша всички заинтересовани страни и изисква експертно мнение от външни експерти в областта на оценка на риска във връзка и частта ѝ за критичността на преминаване през пешеходни пътеки през тъмната част на денонощието. На основание чл.33 ал.2 от ЗМСМА съм поискал от ОДМВР Шумен, сектор КАТ справка относно ПТП на пешеходни пътеки в тъмната част на денонощието. Справката е неразделна част от докладната и ще бъде представена, щом КАТ я изпратят до мен.

Драев поиска Община Шумен да свика спешно Комисията по безопасност на движението към Община Шумен, която да изготви оценка на риска относно ПТП на пешеходни пътеки в тъмната част на денонощието. Да бъде изготвен доклад и внесен за информация в Общински съвет – Шумен. Срок – незабавно. Драев настоява още да се предприемат всички законови възможности за осветяване на пешеходните пътеки и обозначаването им. Срок – незабавно.
След направена справка се оказва, че в града ни има 35 неоосветени и потенциално опасни пешеходни пътеки.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбирджиите на възрастен мъж от село Каспичан са под „домашен арест“, прокуратурата протестира решението
Следваща статияОбмислят спиране на социалните помощи от догодина?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here