дом Наблюдател Мюсюлмани помагат за изграждането на православен храм в Каолиново

Мюсюлмани помагат за изграждането на православен храм в Каолиново

0
ДЯЛ

Кметът на Каолиново Нида Ахмедов и други мюсюлмани са първите дарители в изграждането на православен храм в Каолиново. Градоначалникът дари 1 000 лева лични средства. Включиха се и много християни за ускоряване на започналото строителство на най-новата църква в Шуменска област „Свето Успение Богородично”. Вече е открита банкова сметка, в която всеки желаещ може да даде своята лепта.
„Както съм помагал за изграждането на мюсюлмански храмове, така ще се включа в кампанията и за православна църква. Ще направя всичко, което е по силите ми до края на мандата да бъде издигнат храмът”, заяви за 24shumen.com кметът на Каолиново. Той уточни, че Общинският съвет ще реши с каква сума да помогне. Отделно ще се търси финансова подкрепа и от местния бизнес.
„Идеята тук да бъде построена църква е от няколко години, но все оставаше на заден план. Важното е, че се започна. Преговаряме с архитекти, които да изготвят проекта”, каза още Нида Ахмедов.
За градежа е сформирано църковно настоятелство. Председател е отец Андрей от Нови пазар.
„Преди години в Каолиново беше направена първа копка при покойния митрополит Кирил. Идеята е на местни православни християни”, сподели отец Андрей. И уточни, че впоследствие идеята е пропаднала, тъй като теренът е бил неподходящ. Имало е наличие на твърда скала и това прави невъзможно изкопаването на стабилни основи.
„Обадиха ми се хора, които желаят реанимирането на идеята за изграждане на църква. Използвам вашата медия, за да изкажа благодарност на ръководството на община Каолиново и Общинския съвет, които издействаха да получим парацел в центъра на града напълно безвъзмездно. Така, че БПЦ става собственик на храма”, каза още отец Андрей. Той се е срещнал с кмета на Каолиново Нида Ахмедов и е получил уверение за подкрепа в начинанието.
„Поставихме началото. Какво ще стане – ще реши Бог“, сподели свещеникът и добави, че Варненският и Велико преславският митрополит Йоан, като управляващ епархията, ще следи за хода на строителството, което трябва да бъде издържано в духа на православната традиция по отношение на архитектура и изписване.
„Имам пълно доверие на председателя на църковното настоятелство – отец Андрей. Добре е да се построи тук храм”, заяви митрополит Йоан пред репортер на 24shumen.com.
Неговата визия за храма е да не бъде огромен, а нормален, където спокойно да се извършват богослужения. Варненският владика не е привърженик на идеята за храмове-гиганти. Той обясни, че Епархийският съвет на митрополията има последната и решаваща дума какъв архитектурен проект да бъде одобрен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменският университет стяга откриване на новата академична година
Следваща статияОчаква ни прохладна седмица, има вероятност да вали и прегърми

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here