дом Общество Министър Димов успокои: Няма преливане на язовир „Тича“, всичко е под контрол

Министър Димов успокои: Няма преливане на язовир „Тича“, всичко е под контрол

0
ДЯЛ

Искахме на място да се убедим как стоят нещата с язовир „Тича“. Дойдохме по нареждане на премиера, за да се убедим лично какво е състоянието. На практика няма преливане, опасност няма, всичко е под контрол. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след проверката за състоянието на язовир „Тича“, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
„Създадохме необходимата организация и в 15 ч. от Басейнова дирекция „Черноморски район“ са се обадили на областните управители и на всички кметове в района. Били са предупредени, че има потенциална опасност за населението“, обясни министър Димов пред журналисти.
МОСВ излезе с предписание за понижаване на нивото на всички комплексни и значими язовири в края на февруари именно с оглед очакваното снеготопене, каза министърът. Благодарение на взетите навреме мерки и намалените нива на язовирите, сега няма опасност, категоричен беше Димов. „Плановото изпускане е трябвало да започне малко по-рано, очаквахме по 13 м3/сек приток, а в един момент бяха по 132. Въпреки това предвиденото намаляване се оказа достатъчно и искахме да се уверим на място, че всичко е наред“, заяви министърът на околната среда и водите. Обемът на язовир „Тича“ е достигнал днес 306,700 млн.м3, или над 98,4 % от общия му обем. През последното денонощие е отчетен среден приток от 132, 5 м3/сек, при прогнозен среден приток за месец март на НИМХ – БАН 13,3 м3/сек. В месечния график за язовир „Тича“ е поставено условие за обем от 260,00 млн.м3 (83.4%). Освобождаваше се обем чрез водовземна кула за напояване и чрез ВЕЦ – 19,2 м3/сек., което е максимума, защото не работеше изпускателя. Изпускателната възможност на язовира е около 7 пъти по-малка от притока за последното денонощие. През преливните съоръжения в момента преливат язовирите „Йовковци“, „Камчия“, „Ясна поляна“, „Боровица“ и „Пчелина“, без опасност за населението.
Прогнозата на НИМХ – БАН за 8 март е на много места в страната да паднат превалявания от дъжд в количества от 1 до 5 л/м2. За петък и събота валежи не са прогнозирани.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРазпределиха квотите за събиране на лечебни растения на територията на РИОСВ – Шумен
Следваща статияЧестит празник, мили дами! Днес празнуваме 8-ми март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here