дом Политика Манолова: ГЕРБ, ДПС и олигархията – в изолатора за следващите четири години

Манолова: ГЕРБ, ДПС и олигархията – в изолатора за следващите четири години

0
ДЯЛ

Няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния на ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Това заяви Мая Манолова в парламента днес след изявлението на зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.
Исканията ни бяха ясни – без участие на ГЕРБ, ДПС и олигархията в управлението. Няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния на ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. ГЕРБ, ДПС и олигархията – в изолатора за следващите четири години.
Би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство. Това е недопустимо след провала на първия кабинет, предложен от „Има такъв народ“, добави Манолова.
Настояваме за споразумение с „Има такъв народ“, в което да бъдат разписани политиките, зад които заставаме – съдебна реформа, социални политики с преизчисляване на пенсиите, подкрепа за семействата, компенсация за бизнеса, ревизия на предишната власт, но и с ясен ангажимент, препотвърден от „Има такъв народ“, че участие на ГЕРБ и ДПС, приятелските им кръгове и олигархичните им среди няма да бъде допуснато в следващото правителство, каза тя.
Изказването на „Има такъв народ“ днес в залата беше аплодирано от ГЕРБ и от ДПС. Тези, които изразяваха радост, бяха ГЕРБ и ДПС. Защо? Защото ДПС е радост за тях. Но за нас не е. Ние намираме четири причини, поради които да включим „червената лампичка“ за ранно предупреждение. Има достатъчно основателни причини за притеснение, че е възможна дългата ръка на ГЕРБ и ДПС при сформирането на новото правителство. Това би било подмяна на волята на гражданите от протестите, което от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да позволим, допълни Манолова.
Включването на ДПС в преговорите за съставяне на ново правителство на практика подменя мнозинството на промяната, което беше формирано на протестите на площада, от гражданите, а не в кулоарите в парламента, добави Манолова.
Изчакахме достатъчно време, за да видим ясни знаци от „Има такъв народ“, че няма да допуснат влияние на ГЕРБ, ДПС и олигархични кръгове и че ще има ясен знак на разграничение между разговорите, които водят с ДПС и разговорите с останалите партии и по-специално с партиите на протеста. От днес ДПС започнаха да поставят и условия за подкрепа на следващия кабинет, подчерта тя и добави, че това е неприемливо за „Изправи се БГ! Ние идваме!“.
Участие или не на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в гласуване не определя формата на следващо правителство. То би могло да бъде структурирано и подкрепено с гласовете на ИТН и ГЕРБ – 128 гласа; ГЕРБ, БСП и ДПС – 128 гласа; ИТН, ДПС и БСП – 130 гласа; ИТН, ДБ и БСП – 135 гласа, заяви Манолова за поне четири възможни мнозинства без да включва най-малката парламентарна група.
Нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство. Ние виждаме нашата роля като гарант да не допуснем подмяна на волята на гражданите на площадите, на българския народ, каза още тя.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДобромир Драев налетя да бие Красимир Костов
Следваща статияЗапочнаха ремонти на улици и паркинги в община Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here