дом Общество Любомир Христов: Темата за водата не е политическа, всички партии да се...

Любомир Христов: Темата за водата не е политическа, всички партии да се обединят за благото на Шумен!

0
ДЯЛ

Темата с водата не трябва да се политизир във време на избори. Нужно е всички партии в Шумен да се обединят около обща прогама с приоритети за развитието на града и общината. Това заяви днес по време на среща по проблема с водата в Шумен кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ Любомир Христов.
„Преди три дни получих покана от кандидата за кмет Венцислав Венков да участвам в дискусия по проблемите с водата. Това ми се видя пълна демагогия и популизъм. Човек, който четири години бе общински съветник и не повдигна нито веднъж тази тема, да ме кани на дискусия. В крайна сметка го поканих на разговор, за да чуя неговото мнение. Отказа с аргумента, че е прочел пост във Фейсбук на член на ГЕРБ, с който не бил съгласен. В крайна сметка постът в социалната мрежа е лична позиция и не касае виждането на местното ръководство на партията“, коментира Любомир Христов и уточни, че в последната седмица проблемът с водата се политизира.
„Никой няма да спре тока на ВиК, което да доведе до спиране и на водоподаването. ВиК е търговско дружество с 51% държавно участие. Бъдещето му е в ръцете на държавата“, за пореден път припомни Христов и добави, че изграждането на канализация и водопровод в града е започнало между 1928-1930 година и някои от положените тогава тръби все още се използват.
Дължината на водопроводната мрежа в областта е около 2 360 километра, а само в община Шумен тя е 350 километра, като сградните отклонения са около 12 000.
По проекта ИСПА 1 се подменят 60 километра водопроводни тръби и 12 километра канализация. По ИСПА 2 се подменят още 32 километра канализация, изграждат се две помпени станции.
„През 2015 година бе обещано ще бъде готова пречиствателната станция за отпадъчни води, но това не бе направено. Тя бе въведена в експлоатация едва през 2017 година. Наложи се през 2016 година Община Шумен да плати 163 500 лева за проекти направени преди това, защото са били наети пет фирми, които да направят проекти без обществена поръчка, като им е обещано, че те ще извършат строителните дейности. Фирма „Билдинг строй“ прави тогава ремонт за 1 500 000 лева в село Мадара. ВиК обаче не приема обекта, тръбите са заустени в полето, съоръжението не работи. Това стои като пасив на Община Шумен. Намерихме заявки за изготвяне на проекти за 140 000 лева. Сред тях имаше дори проект за изграждане на ВЕЦ“, обясни положението, което заварил Любомир Христов при встъпване в мандата си на управление.
Той припомни, че от десетки години 12 съоръжения, които вадеха вода от дълбоко сондажни кладенци са разграбени и унищожени и така Шумен е лишен от алтернативен източник на питейна вода.
„Искахме да ги възстановим още в началото, но се оказа твърде скъпо. Включихме възстановяването на 7 от тях към големия проект за пречиствателната станция за питейни води и подновяване на довеждащия водопровод от язовир „Тича“. Оказа се обаче, че стойността на проекта се завишава значително и не попада в рамките на допустимото финансиране и се наложи да ги извадим, за да спасим мега проекта. В крайна сметка, въпреки всичко, съм убеден, че през 2020 година ще започне изграждането на пречиствателната станция за питейни води. Крайно време е темата с водата да излезе от политиката. Да се трупат активи с темата за водата по време на избори е меко казано популизъм. Всеки път, когато темата е обсъждана в Общинския съвет, дебатът се превръща в безкрайна говорилня без конкретни резултати. Няма значение, кой ще е кмет, но този въпрос трябва да се реши“, категоричен бе Любомир Христов.
Той съобщи още в началото, че ще присъства на срещата, свикана от Венцислав Венков, за да изрази становището си, след което ще излезе. Христов изпълни обещанието си. Присъствието му в залата обаче предизвика повече политически упреци. Въпреки това, той изрази мнението си, след което напусна дискусията.
На разговора за водата, иницииран от кандидата за кмет Венцислав Венков присъстваха представители на политически партии, омбудсманът Иван Капралов, депутатът Иван Иванов, граждани.
В крайна сметка всички присъстващи се обединиха около становището, че проблемът не трябва да се политизира, а да се търси решение на експертно ниво. С това те само препотвърдиха тезата на Любомир Христов, че местната власт няма възможност да се намесва в решаването на проблемите.
„Повече от 10 години работя по проблема с водата в Шумен. Нужно е да се вземе общо решение, защото това не е проблем на партиите, а проблем на града. Партиите трябва обаче да излязат с общо становище. Време е гражданите да поискат ясни и категорични решения. Трябва да се търси отговорност от изпълнителите на проектите ИСПА 1 и ИСПА 2“, коментира Добромир Драев.
В дискусията се намеси и омбудсманът Иван Капралов, който бе категоричен, че Общинският съвет не може да даде решение на проблема с водата.
„Трябва да се иска обвързване на цената на водата в Шумен с нейното качество и инвестициите, които местното ВиК прави“, заяви Капралов. Той припомни, че на 17 февруари 2015 година тогавашният Общински съвет единодушно е приел решение за ускорено изграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води, а местните депутати да съдействат за финансирането на проекта и какъв тип пречиствателна станция да се изгради. „В крайна сметка остава ли в сила този политически консенсус?“, попита присъстващите Капралов и добави, че 30 години правителствата у нас са избягвали реформата във ВиК сектора, което е довело да сегашното състояние на системата не само в Шумен, а почти в цялата страна. Капралов добави, че проблемът трябва да се постави за решаване на централно ниво. Той припомни, че област Шумен е една от 14-те в страната със създадена Асоциация по ВиК, което дава възможност да се кандидатства за финансиране на големи проекти.
Част от присъстващите в залата предложиха ВиК да се преструктурира, а „златната акция“, която държавата държи в дружеството да се преотстъпи на Общината.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа водата и за тревогите на г-н Венков
Следваща статияЗатварят пещера „Бисерна“ за посетители до пролетта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here