дом Икономика Любомир Христов: Поставихме добри основи на икономиката на община Шумен

Любомир Христов: Поставихме добри основи на икономиката на община Шумен

0
ДЯЛ

Поставихме добри основи на икономиката на община Шумен, подобрихме и финансовата дисциплина. Това заяви кметът на Шумен Любомир Христов по повод навършването на две години от встъпването му в длъжност.
През изминалия период в Индустриалния парк са открити седем нови предприятия, а други пет подготвят документацията си. Увеличават инвестициите си и фирми, които работят от дълги години – „Алкомет” влага нови 69 млн. лв., а „Фикосота” и „Теси” общо 28 млн. лв. Всичко това води до възраждане на шуменската икономика, отбеляза Христов. Той причисли към успехите и изграждането на Многофункционалната зала „Арена Шумен”, която ще бъде завършена в началото на следващата година. Това, което кметът все още не е успял да свърши през изминалите две години е да накара администрацията да промени отношението си към гражданите.
Събираемостта на общинските приходи се е повишила значително през текущата година, заяви зам.-кметът по „Бюджет и финанси” Татяна Костова. До края на септември в общинската каса са влезли 22 928 000 лв. или 86 % от планираното за годината. В сравнение със същия период на миналата година увеличението е с 5 196 000 лв. Събрани са 83 % от планираната такса „Битови отпадъци”, 76 % от данъците, 74 % о приходите от собственост. Повишената събираемост се дължи и на мерките за търсене на забавени задължения. За двете години са съставени около 6000 акта на обща стойност над 7 700 000 лв., от които вече са събрани около 3 000 000 лв. 600 лица, дължащи около 3 000 000 лв., са дадени на съдебен изпълнител и 1 000 000 лв. от тях вече са в общинската каса. Разходите за десетте месеца на годината са 13 000 000 лв. или 61 % от планираното. Това е с 4 % по-малко в сравнение с миналата година, подчерта Костова. От началото на мандата са изплатени 14 177 000 лв. за погасяване на кредити и към септември общинският дълг е 12 207 000 лв. Други 5 659 000 лв. са изразходвани за погасяване на санкции по проекти и дела, загубени преди ноември 2016 г. Зам.-кметът допълни, че община Шумен е в стабилно финансово състояние. Все още се изостава с електронизацията на администрацията, има какво да се желае и по отношение на компетентността на служителите, отбеляза Костова.
Въпреки забавянето, успешно е завършен големият проект „Интегриран воден цикъл на гр. Шумен – II етап – втора фаза”, като по този начин е избягната опасността общината да връща 52 000 000 лв., коментира зам.-кметът по „Строителство и екология” инж. Боян Тодоров. Вече е готов работният проект на Пречиствателна станция за питейна вода без общината да изразходва средства за него. Очаква се през следващата година да започне изграждането на този обект, който шуменци очакват отдавна.
През годината на изразходвани 1 270 000 лв. за текущи и 720 000 лв. за аварийни ремонти на улици.
27 блока в Шумен са включени в Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, като 20 от тях са завършени, а останалите 7 ще са готови през 2018 г. Още 40 сдружения на етажната собственост са проявили интерес към тази програма, и ако тя бъде подновена, техните документи ще бъдат разгледани, каза инж. Тодоров. Той е сравнително доволен от развитието на ръководения от него сектор, но би искал процедурите да се реализират по-бързо.
Работата по два проекта, финансирани с европейски средства – „Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата инфраструктура на гр. Шумен” на стойност 7 178 000 лв., и „Подобряване на образователната инфраструктура на град Шумен” на стойност 13 041 000 лв., открои зам.-кметът по „Икономическо развитие” Росица Антонова.
Подготвен е и проект за компостираща инсталация на Регионалното депото за отпадъци край кв. Дивдядово на стойност 12 127 000 лв., 7 406 000 лв. от които е делът на община Шумен.
Предстои реализацията на общински център за временно събиране на опасни отпадъци, разработва се и Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух През годината са газифицирани три детски градини и една детска ясла, за което са оползотворени 804 000 лв.
След години, през които нищо не е правено по проблема, е въведена нова схема за разположение на временни обекти, каза още Антонова. Значителна част от старите павилиони са премахнати, проведени са търгове и вече са сключени 75 договора. Това ще промени облика на града, защото новите търговски обекти ще бъдат и с нова визия отбеляза зам.-кметът по „Икономическо развитие” Росица Антонова.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметският екип отчете направеното за 24 месеца в областта на културата и образованието
Следваща статияТърсят жени до 40 години за бране на ягоди в Испания, надницата е 40 евро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here