дом Общество Комисията по финанси единодушно одобри бюджета на Община Шумен

Комисията по финанси единодушно одобри бюджета на Община Шумен

0
ДЯЛ

С 5 гласа „за“ членовете на Комисията по бюджет и финанси към местния парламент одобриха проекта на бюджета на кметската администрация за 2019 година.
120 хил. лева за ремонти в селата от община Шумен ще се заделят от местната хазна през тази година. „Има читалища по селата, които не са ремонтирани 35 години. Сградите се рушат. Полагаме неимоверни усилия, но парите не стигат за всичко“, заяви кметът на общинският кмет Любомир Христов. Така градоначалникът отговори на питането на съветника от АБВ Пламен Петков, който постави проблема с ремонтите на улици и сгради в селата на общината, в случаите, когато те не попадат в програмата на местната администрация. Петков поиска всяко село да получи определените с правилник 10.80 лева на жител. „Това прави средно около 3-4 хиляди лева на населено място“, заяви Петков. Съветникът внесе проблема за разглеждане на предстоящата на 31 януари сесия на местния парламент.
Кметът обаче контрира, че тази схема на финансиране не е ефективна и самите кметове не желаят да работят по нея и тя на практика облагодетелства селата с повече жители. „Реално средствата стигат за запълването на две дупки на някоя улица. Отделен въпрос е, че повечето кметове на села в общината искат тази година да се ремонтират всички улици и тротоари в населените места. Това практически е невъзможно. Ние също искаме да превърнем малките селища в привлекателни за живеене места, но се простираме според възможностите си“, категоричен бе Любомир Христов и припомни, че наследеният дълг от 38 млн. лева от предходното управление, тежи като воденичен камък на местната хазна.
Съветникът от ДПС Сунай Садък пожела да бъде разяснен принципът, по който се определя в кое село какви ремонти да се направят.
„Тази година ще променим принципа, по който ще се дават пари. Специалисти от Общината заедно с кмета на всяко село ще направят оглед на всичко, подлежащо на ремонт. Ще се определят най-неотложните дейности, като приоритет ще бъде обновяването на покриви и вътрешни ремонти на сгради, улици и пътища. От предвидените 200 хиляди лева за обновяване на детски градини в общината, ще има и за тези по селата. Определената сума за ремонт на читалища за тази година е 50 хиляди лева, като част от тях ще се похарчат за ремонт на сгради в малките населени места“, обясни зам.-кметът по строителство Боян Тодоров и добави, че през 2019 година ще бъде подменено изцяло уличното осветление в селата Илия Блъсково и Благово.
През миналата година бе изцяло обновено уличното осветление в село Белокопитово, което е довело до драстичен спад в сметките на кметството за ток.
До края на месец март кметовете на селата в община Шумен трябва да заявят какви ремонти искат да се направят в населените места.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия161 330 лева субсидия ще бъде отпусната за читалищата в община Никола Козлево
Следваща статияМокри пътища в Шуменско, валежите продължават

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here