дом Общество Кметският екип в Шумен с висока оценка в национално изследване за местна...

Кметският екип в Шумен с висока оценка в национално изследване за местна почтеност

0
ДЯЛ

Кметската институция в Шумен е получила високия индекс за страната – 4,11 в национално изследване на Асоциация „Прозрачност без граници“. По измерение „капацитет“, заради успешно стартирали проекти и осигурено финансиране, оценката е по-висока- 4,50 съобщи Катя Христова.
Високата оценка на кметския екип се дължи и на използваните информационни технологии за повече прозрачност в работата. Като позитив са отчетени и поисканите одити за дейността на отделни структури.
Христова изнесе резултатите от проучването , в което са обхванати 26 областни града на заседание на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията.
Шумен за поредна година се нарежда в челото на изследваните общински центрове, обяви Христова. Оценката за предишния кметски екип била различна от високия резултат на настоящата кметска управа.
3.63 е оценката на Общинския съвет -Шумен и това го нарежда на шесто място в националната класация за 2017 г.
Като добър е оценен капацитетът му и в „програмно развитие“. Отчетено е, че местният парламент има съществена роля за създаване на една почтена среда в обществените отношения. Добра практика, според експертите са провежданите срещи с населението по квартали и малки населени места със стандартна анкетна карта с проблемите на хората. Основният дефицит в работата на ОбС- Шумен е липсата на практики, които да ограничават възможности за проява на конфликт на интереси. Липсва и добре разписан Етичен кодекс в работата на Общинския съвет.
Като пример бе посочена една съседна на Шумен – община Разград. А също и община Бургас с кампанията „Вашето не се брои“, където се изнасят факти за административни нередности.
Индексът на Общинската администрация в Шумен е по-висок от средния за страната. Измерението „капацитет“ получава обаче най-ниска стойност заради комплексното административно обслужване и електронните услуги. Тук е установено значително изоставане в сравнение с други общини.
Оценката на ОД на МВР- Шумен е 3,29 за отчетния период. Добре е оценена израстването в ранг и проведените обучения на полицейските служители.
Установено е, че се работи в разследването на подкупа, като престъпление и престъпленията по служба с цел набавяне на облага.
Основният дефицит се наблюдава във „вътрешните процедури за прозрачност, почтеност и отчетност“. Като цяло липсва ясно позициониране на проблематиката за това как се работи по отношение на разследването на корупционни престъпления. На сайта на дирекцията липсва секция „Антикорупция“.
За пример беше дадена дирекцията на полицията в Стара Загора с ясно изброени разследвани престъпления.
Препоръката е началниците да се замислят сериозно по темата за предоставяне на административни услуги на гражданите.
Трите съдилища в Шумен – Окръжен съд, Районен и Административен съд получават висока оценка – 3, 56. Добре е оценена обезпечеността със съдии и ниският процент обжалвани съдебни актове.
„Изследвали сме общо девет категории, субекти, които дават една цялостна картина на реализирани добри практики за противодействие на корупцията. Акцентът бе върху местното самоуправление, съдилища, областни дирекции на полицията, бизнес и медии. Изследването включваше 90 въпроса“, обобщи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБизнесмен отнесе 2000 лева глоба и остана без ловна карабина заради бракониерство
Следваща статияВръчиха наградата за лирика „Иван Пейчев“ на поета Петър Чухов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here