дом Общество И Окръжният съд отвори врати, влизането в сградата – след термометричен контрол

И Окръжният съд отвори врати, влизането в сградата – след термометричен контрол

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

От днес Шуменският окръжен съд (ШОС) нормализира дейността си, която бе частично редуцирана от 17 март, съобщиха от ведомството.
Възстановява се и достъпа до съдебната палата. С нарочна заповед на председателя на съда София Радославова е уреден реда за достъп до сградата, съдебните зали, деловодствата, начина за провеждане на открити съдебни заседания и предприетите хигиенни мерки.
Освен оставащите в сила предходни мерки от хигиенно-санитарен характер, до отпадането на противоепидемичната обстановка влизащите в съдебната палата задължително трябва да разполагат и ползват лични предпазни средства – маски и ръкавици.
Няма да се допускат лица с грипоподобни симптоми, като за целта ще се извършва и термометричен контрол. На входа са монтирани автоматични дезинфектатори, които също са задължителни за ползване от всички влизащи. Изхвърлянето на използвани лични предпазни средства ще се извършва само на определените за това места – безконтактни кошове, поставени на видими места.
Асансьорът в палатата ще се ползва само в изключителни случаи.
При изчакване пред съдебната палата, а и след влизане в нея, следва да се спазва необходимата дистанция от 2 метра, като за целта са поставени обозначителни стикери.
Движението в сградата ще се извършва еднопосочно, като служителите на ОЗ „Охрана“ ще указват на гражданите посоката на движение за съответния орган на съдебна власт.
Достъп до сградата ще имат всички участници в съдебния процес, само за деня и часа, за който е насрочен. Списъци на призованите за съдебни заседания лица ще се предоставят на служителите на ОЗ “Охрана“ за осъществяване на контрол на достъпа.
Забранява се достъпа до съдебните зали на лица, които не са участници в процеса, включително публика, стажанти и журналисти.
Забранява се ползването на пейки и столове в коридорите на съдебната палата.
Забранява се струпването на голям брой хора пред съдебните зали, деловодствата и по коридорите на сградата.
При разглеждане на мерки за процесуална принуда, съдебните състави при наличие на техническа възможност ще провеждат съдебните заседания чрез видеоконферентна връзка, в т.ч. и чрез интернет приложения със сектор „Арести“ – Шумен и другите места за лишаване от свобода.
Свидетелите по делата следва да напускат съдебната зала и сградата незабавно след освобождаването им от съда.
Делата ще се насрочват през по-голям интервал от време /минимум 20-30 минути/, като в този времева пауза съдебните зали ще бъдат дезифекцирани и проветрявани.
Работното време на деловодствата с граждани и адвокати за извършване на справки и проучване на дела е от 09.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа, два или три дни преди датата на съдебното заседание. При необходимост от по-дълго време за проучване на материали по конкретно дело, адвокат или съответна страна ще следва да направи писмено искане, като за предпочитане е това да стане по електронна поща или факс. Лицата направили такова искане ще бъдат уведомявани по телефона или на имейл адрес за определената дата и час, в които ще може да се запознае с материалите по делото. В такива случаи или при по-голям обем на материали по делото, запознаването ще се извършва в зала № 8 на ет.3 в съдебната палата.
Получаването на удостоверения и други документи от Окръжен съд-Шумен ще се извършва в стая № 120 на ет.1.
При неспазване на правилата за дистанция и използване на лични предпазни средства служителите на съда ще уведомяват ОЗ „Охрана“ за отстраняване от съдебната сграда на лицата, допуснали нарушението.
Съдебни книжа могат да се подават и чрез единния портал за електронно правосъдие или чрез електронната поща, обявени на интернет страницата на съда.
На посочен от вещо лице електронен адрес могат да се изпращат необходимите за изготвяне на експертизата книжа в сканиран вариант.
На интернет страницата на съда ще бъде публикуван каталог с всички електронни услуги, които се извършват в Окръжен съд –Шумен, телефоните за справки и актуални електронни адреси.
Изплащането на възнаграждения на вещи лица, съдебни заседатели и други плащания ще се извършват преимуществено по банков път.
Медийната политика и стремежа към прозрачност и отвореност към обществото на Окръжен съд-Шумен е приоритет с непроменена по важност степен. Пресслужбата на съда ще предоставя както и досега информация за дела с висок обществен интерес и ще бъде на разположение на медиите за всякакви въпроси касаещи разглежданите дела и дейността на съда като цяло.
Към пресслужбата на Окръжен съд – Шумен медиите могат да се обръщат и за информация касаеща делата, които са на производство в районните съдилища от съдебния район на Окръжния съд, както и друга информация представляваща интерес.
От Окръжния съд в Шумен апелират за спазване на посочените правила и проява на търпение.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСиндикати: 55% от родителите и 56% от учителите искат отваряне на детските градини!
Следваща статияЗаради сушата: Язовирите в община Нови пазар с намалели водни запаси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here