дом Други Изложбата „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането” гостува на...

Изложбата „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането” гостува на Регионалната библиотека

0
ДЯЛ

От днес до 29 септември в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува фотодокументална изложба „Лъвът – българският национален символ през епохата на Възраждането”. Това съобщиха от културната институция. Експозицията проследява припознаването на лъва, като национален символ от възрожденския българин, като представя присъствието на този символ в книжовни паметници и произведения на изкуството от 18-19 век, а също и в революционната дейност и националноосвободителните борби на българския народ – изображенията на лъвския символ върху печата и устава на БРЦК, върху печата на Привременното българско правителство от 1862 г., върху знамената на четата на Филип Тотю – 1867 година, на Банската чета и на Райна Княгиня – 1876 година и др.
Изложбата е на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, а неин автор е д-р Александър Гьошев – възпитаник на Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател в Академия по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. До момента, освен в различни градове на България, изложбата е гостувала в Русия, Чехия и Румъния. Гостуването й в Шумен е по покана на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” във връзка с предстоящите празници – честването на Съединението на България на 6 септември и на Независимостта на България на 22 септември.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСмядово се включва в седмото издание на „Да изчистим България за един ден -2017”
Следваща статияОткриха труп на улица „Георги Кирков”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here